BOEKEN OVER HAMELEN
Tijdens de uitzendperiode verschenen er twee fotoboeken van de serie. Harrie Geelen begon na het einde van Hamelen zijn scripts te bewerken tot romans. Dit bleef bij één deel, pas jaren later zou hij de volledig herschreven Hamelen trilogie uitbrengen.
1975  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER?

De eerste van twee fotoboeken met meer dan 100 foto's in kleur en zwart-wit verdeeld over 48 pagina's. Imme Dros, echtgenote van Harrie Geelen, bewerkte de draaiboeken van de eerste 21 afleveringen (de eerste drie seizoenen) tot de begeleidende tekst.

Er lijkt ook een foutje in het boek geslopen te zijn, op de tweede pagina staat een foto waar Ab Hofstee als Hildebrandt zijn horloge lijkt af te doen (met dank aan Ted Kerkjes die dit opmerkte).


Het boek is al jaren niet meer verkrijgbaar, maar tweedehands exemplaren zijn regelmatig te koop via veiling- en advertentiesites en via bol.com.


Uitgever:De Gooise Uitgeverij/Unieboek BV, Bussum                                                                               
Jaar:1975
Omslagontwerp:
Uniepers, Amsterdam
Litho's:Fotolitho Drommel BV, Zandvoort
Druk:Dicodruk BV, Amsterdam 
ISBN-10:90-269-8024-6
ISBN-13:978-90-269-8024-4
 

1976  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? 2

De laatste van twee fotoboeken met meer dan 60 foto's in kleur en zwart-wit verdeeld over 48 pagina's. Imme Dros bewerkte net als bij het eerste deel de draaiboeken van de afleveringen 22 tot en met 39 (het vierde seizoen) tot de begeleidende tekst.

Het boek is al jaren niet meer verkrijgbaar, maar tweedehands exemplaren zijn regelmatig te koop via veiling- en advertentiesites en via bol.com.


Uitgever: De Gooise Uitgeverij/Unieboek BV, Bussum                                                                               
Jaar: 1976
Omslagontwerp:
Uniepers, Amsterdam
Foto's: KRO Persdienst/R. Sleven
Druk: Dicodruk BV, Amsterdam 
ISBN-10: 90-269-8055-6
ISBN-13: 978-90-269-8055-8
 

1977  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER - DE "KEI"

De eerste van wat een meerdelige reeks boeken had moeten worden met het verhaal van de serie als roman. In dit deel wordt het verhaal van de eerste zes afleveringen verteld, met een uitgebreid register waarin alle personages worden beschreven. Het vraagteken uit de titel is hier weggelaten.
In het boek worden deel 2, "De Prinsentoto", en deel 3, "Het Land van Links", al aangekondigd maar deze delen zijn nooit verschenen, al heeft Harrie Geelen het tweede deel wel voltooid.

Het boek is al jaren niet meer verkrijgbaar, maar tweedehands exemplaren zijn regelmatig te koop via veiling- en advertentiesites en via bol.com.
 

Uitgever: Van Holkema & Warendorf/Unieboek B.V., Bussum                                                                       
Jaar: 1977
Omslagontwerp:
Harrie Geelen
Druk: Vonk, Zeist
ISBN-10: 90-269-1577-2
ISBN-13: 978-90-269-1577-2
 

2018  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? BOEK I: DE WEG NAAR VOORGOED

Het lang verwachte eerste deel van de trilogie waarin Harrie Geelen het verhaal van de verdwaalde Hamelaars vertelt dat begin jaren 70 nog niet verbeeld kon worden. Anders dan in de succesvolle tv-serie staan nu elk (on)voorstelbaar wezen en elk landschap tot zijn beschikking. Met saaie dingen als zwaartekracht heeft de bedenker nu niets meer te maken: reizen kon eerst alleen op bezems en vliegende tapijten tegen een verschuivende wolkenhemel, maar nu kan de schrijver alles wat hij wil laten zweven ‒ zoals de herberg Zwaankleefaan ‒ of zelfs laten denken en voelen. Het resultaat is de ultieme Hamelen, zoals Harrie Geelen vanaf het begin voor zich heeft gezien.

In De weg naar Voorgoed zijn de Hamelaars terechtgekomen in een wereld waar nog geen mens is geweest. Op zoek naar de terugweg naar Hamelen ontmoeten zij reuzen in elk formaat, vloekende kippen en venijnige pompoenen. Er is een monster met een trui van oneindige wol, een onzichtbare hofdame van Lekkere luchtjes, en een beëdigd stuk Zeep dat bij Rijksveiligheid werkt.

Het tweede deel, De bruiloften van Tor, en het derde deel, De grootmoeder van het Kwaad, zijn in één band onder de titel Voorgoed weg uitgebracht in maart 2019.

Bij de boeken heeft Harrie Geelen ook de website Hamelen Trilogie 2018 gemaakt waarop hij elke week nieuwe afbeeldingen plaatst, gerelateerd aan de verhalen in zijn boeken. Onder de foto's staan ook teksten. Soms zijn ze uit het boek, soms van de hand van een gewetensvol ambtenaar, anders van een kabouter, ook wel van een ontroerde prins (thans koning van Sombrië).

Uitgever: Van Oorschot 
Datum:  15 februari 2018 
Omslagontwerp:  Rob Westendorp 
Omvang:
520 pagina's
ISBN paperback:    978-90-282-8007-6
ISBN eboek: 978-90-282-8016-8

 

Boekpresentatie

Op zondag 11 februari 2018 vond de boekpresentatie plaats in het draaiorgelmuseum in Amsterdam. Harrie Geelen, met naast hem zijn echtgenote Imme Dros, signeerde voor iedereen zijn boek. Hij las ook enkele stukken voor, onder meer een passage over Ben Benjamin. Dit personage is vernoemd naar Ben Querido, lid van het koor van Henk van der Velde, die in de zomer van 2014 is overleden. Ben heeft nog wel geweten dat zijn naam voortleeft in de Hamelentrilogie.

Onder de aanwezigen waren onder meer Margreet Heemskerk (prinses Madelein), Wieteke van Dort (Jul), Paula Majoor (prinses Gale) en leden van het koor die met alle overige aanwezigen het Hamelenlied zongen.
Klik op een foto voor een uitvergroting.

Eerste ontwerp omslag Rob Westendorp.
Foto's Gé Nielissen
Foto's Ellen Querido
Kijk voor meer foto’s op de Flickr-pagina’s van Meta Veerman en Gé Nielissen.
2019  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? BOEK II EN III: VOORGOED WEG

De laatste twee delen van de trilogie waarin Harrie Geelen het verhaal van de verdwaalde Hamelaars vertelt dat begin jaren 70 nog niet verbeeld kon worden.

Er is kwaad. En er is erger. Dat weet iedere prins. In het tweede deel van de trilogie gaat prins Tor van Sombrië op zoek naar zijn bruid. Steeds opnieuw. Hij moet bouwen op mensen; en iedere kabouter weet dat mensen niet bestaan. Er zijn vrouwen, er zijn slechte vrouwen en er is de grootmoeder van het Kwaad. Er is geen heks die dat niet weet. Zo raken mensen steeds verder van huis.
Maar iedere veerman kan het u vertellen: waar een heen is, is een weer. Ook deel twee en deel drie van Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? gaan over niets; hooguit per ongeluk over alles.         

Uitgever: Van Oorschot 
Datum:  9 maart 2019
Omslagontwerp:  Rob Westendorp 
Omvang:
608 pagina's
ISBN paperback:    978-90-282-8229-2
ISBN eboek: 978-90-282-9215-4

 

Boekpresentatie
Met op de eerste rij zijn echtgenote Imme Dros, kinderen en kleinkinderen presenteerde Harrie Geelen op 9 maart Voorgoed weg in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het Hamelenkoor, ditmaal uitgebreid met enkele Hamelenfans, zong een groot aantal liedjes uit de serie, samen met acteurs Margreet Heemskerk, Paula Majoor, Wieteke van Dort èn Eppo van Nispen tot Sevenaer, de directeur van Beeld en Geluid. In het publiek zat Loeki Knol die een dag eerder jarig was en door iedereen werd toegezongen.

Harrie Geelen las enkele passages voor uit het boek en zong zelf ook twee liedjes, "Ik ben niet mooi geboren" en "Een windmolen draait als de wind waait" samen met Wieteke van Dort. Zij had speciaal voor deze gelegenheid een extra couplet geschreven voor het lied "Gejaagd door de wind":

Harrie heeft weer een boek geschreven
Dat mogen we weer beleven
Hamelen, tweede en derde deel
Ach, wat schrijft hij heerlijk veel
Zoveel jaren van talent
En daarnaast zo'n lieve vent
Eigenlijk een heel groot kind
Gejaagd door de wind

Na afloop signeerde Harrie Geelen voor iedereen zijn boek.
Klik op een foto voor een uitvergroting.

Uitnodiging ontworpen door Harrie Geelen.
Foto's Gé Nielissen
Foto's Ellen Querido
Foto's Meta Veerman
Foto's Elina van der Heijden
Foto's Lisanne Bouma
Kijk voor meer foto's en filmpjes op Flickr en Facebook van Meta Veerman, Google Foto's van Elina van der Heijden en Google Drive van Lisanne Bouma.
BOEKEN MET ÉÉN OF MEERDERE SONGTEKSTEN
De poëtische liedteksten van Harrie Geelen zijn regelmatig gepubliceerd in dichtbundels en andere uitgaven over literatuur.

Goedenavond, Speelman
Dichter en schrijver Willem Wilmink (1936-2003) schreef voor het tijdschrift Vrij Nederland de jeugdrubriek "In een blauw geruite kiel", een schriftelijke cursus dichten. De bijdragen werden gebundeld in de boeken Koen, maak je me schoen? (1984), Waar het hart vol van is (1985, bekroond met een Gouden Griffel) en Goedenavond, speelman: Willem Wilmink's schriftelijke cursus dichten (1987). Dit laatste deel gaat over het samengaan van poëzie en muziek. In het hoofdstuk "Ik heb in mijn leven veel ziektes gehad: Kinderliedjes op de t.v." worden de liedteksten van Harrie Geelen voor Hamelen vergeleken met die van Hans Dorrestijn voor De Stratemakeropzeeshow, twee op het eerste gezicht totaal verschillende jeugdprogramma's die toch overeenkomsten blijken te hebben. Wilmink schreef zelf ook voor De Stratemakeropzeeshow.
De drie boeken zijn in 1996 verzameld in Schriftelijke cursus dichten en opnieuw in 1998 onder de titel Hoe schrijf ik een gedicht.
 
Kinderen
In 1994 stelde Willem Wilmink een bloemlezing samen uit de hedendaagse Nederlandstalige poëzie, voornamelijk uit de 20ste eeuw, met als overkoepelend thema kinderen: Kinderen - Meer dan honderd gedichten over hun wondere wereld. Hij heeft elk gedicht voorzien van een toelichting over het gedicht en/of de dichter. Naast De Stratemakeropzeeshow schreef Wilmink teksten voor de kinderprogramma's Kinderen voor Kinderen, J.J. de Bom voorheen: De Kindervriend, Sesamstraat en Klokhuis.
Hij koos uit Hamelen het liedje 'Tijd vliegt' en schreef in de toelichting: "Dit is een liedje uit de prachtige KRO-televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? van duizendpoot Harrie Geelen (schilder, illustrator, tekenfilmanimator, amateur-componist en beroepsschrijver) en componist Joop Stokkermans. Harrie is er nooit voor teruggeschrokken om voor kinderen gevoelsmatig uiterst gecompliceerde dingen te schrijven, zoals dit couplet: Ik stuur een boze brief aan jou / Je hebt me lang alleen gelaten / En nu ik niet meer van je hou / Wil ik nog één keer met je praten". Deze tekst komt overigens uit het lied 'Gejaagd door de wind'. Opvallend is verder dat bij de tekst ook het personage staat aangegeven dat de regel zingt maar dat in er in plaats van Lidwientje Loeki staat.
Het boek is oorspronkelijk uitgegeven door Prometheus, daarna zijn er enkele goedkope uitgaven geweest van Ooievaar. De meest recente editie uit 2005 is van Bert Bakker.

Roltrap naar de maan
Een verzamelbundel met meer dan 200 bekende en minder bekende Nederlandse kinderliedjes, in 1995 samengesteld door Hilde Scholten onder de titel Roltrap naar de maan: Nederlandse kinderliedjes vanaf 1950 voor kleine en grote mensen. De titel verwijst naar een liedje van het Klein Orkest. De liedjes zijn gerubriceerd op thema. In de inleiding geven schrijvers hun visie op het kinderlied. 
Van Harrie Geelen zijn zeven teksten opgenomen, waaronder 'Ik ben niet mooi geboren' (serenade van poortwachter Aernout Koffij uit Hamelen) en 'Als ik kon tekenen wat ik wou' uit Hamelen.

Bestel dit boek bij bol.comBestel dit boek bij bol.comBestel dit boek bij bol.com
Bestel dit boek bij bol.com
Bestel dit boek bij bol.com
Bestel dit boek bij bol.com

Het land van Maas & Waal
Een bloemlezing van teksten van populaire Nederlandstalige liedjes uit de 20ste eeuw. Het belangrijkste criterium voor opname van een tekst in deze dikke bundel was de populariteit van een (Nederlandstalig) lied: "bij het lezen van de tekst moest de melodie je te binnen schieten", schrijft samensteller Vic van de Reijt in de inleiding van Het Land van Maas & Waal: De twintigste eeuw in 400 en enige liedteksten. De titel verwijst naar het bekende lied van Boudewijn de Groot. 
Van Harrie Geelen zijn drie teksten opgenomen, waaronder het titellied uit Hamelen, de twee andere liedjes komen uit Oebele en Bah, September. 
De teksten zijn grotendeels eerder verschenen in Toen wij van Rotterdam vertrokken uit 1987 en Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben uit 1998.

Literatuur zonder Leeftijd
De publicatiereeks Literatuur zonder Leeftijd is geheel gewijd aan kinder- en jeugdliteratuur en werd tussen 1994 en 2018 uitgegeven door de Stichting IBBY Sectie Nederland. Het verscheen drie keer per jaar in de vorm van een boekje.
Nummer 91, uitgebracht in de zomer van 2013, is een themanummer met meer dan 200 pagina's en gaat over het omvangrijke en gevarieerde oeuvre van Harrie Geelen en Imme Dros. Naast bijdragen van het echtpaar zelf, waaronder uit Hamelen de songteksten van 'Gejaagd door de wind' en 'Schipper, mag ik met je mee?', vertellen collega's en recensenten, onder wie Frank Groothof, Toon Tellegen, Bart Moeyaert en Ted van Lieshout, over hun samenwerking en ervaringen met beiden of één van hen. 

De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten
Gerrit Komrij (1944-2012) stelde in 1979 voor het eerst 'De Nederlandse poëzie van de negentiende en twintigste eeuw in duizend en enige gedichten' samen, een bloemlezing die hij vooral op zijn persoonlijk voorkeur baseerde. Herziene edities verschenen in 1987, 1996 en voor het laatst in 2004.
Ilja Leonard Pfeijffer stelde in 2016 zijn eigen, persoonlijke bloemlezing samen van gedichten uit de twintigste en de eenentwintigste eeuw, waarin ook aandacht voor liedteksten.
Op Facebook had hij in 2014 al zijn waardering uitgesproken voor Harrie Geelen als dichter wat heeft geresulteerd in maar liefst negen liedteksten uit Hamelen die in de bundel zijn opgenomen: 'Gejaagd door de wind', 'De meneer van het hooggerechtshof', 'Er is een lied dat komt en dat gaat', 'Ik ben een heel klein beetje moe', 'Ik gaf mijn lief klein Madelein', 'Liefje liefje lach', 'Ach ach rattenvanger', 'Ik heb geen harp' en 'Regen regen regen' ('Houten hart').

Met dank aan Ted Kerkjes voor het attenderen op enkele publicaties.
Publicatiedatum: 28 januari 2021
Laatste aanvulling: 28 januari 2021
Terug naar
 Media
HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer