VEELGESTELDE VRAGEN
Onderstaand de antwoorden op de meest gestelde vragen over zowel de serie, de dvd-box, de cd-box als deze website.
Geen antwoord op uw vraag kunnen vinden? Mail naar info@hamelen.net.
TERUGGEVONDEN AFLEVERINGEN 2024

Welke afleveringen zijn teruggevonden?

Vrijwel zeker is dat alle afleveringen van het tweede tot en met het vijfde seizoen, oftewel deel 6 tot en met 45 zijn teruggevonden. De afleveringen staan op banden van AKAI VT-100, één van de eerste consumentenvideorecorders. De originele Ampex banden van de KRO zijn gewist, op seizoen 5 en twee compilatieafleveringen na. Harrie Geelen had vanaf 1971 een AKAI VT-100 in bezit en nam zelf de afleveringen op. De banden zijn in zwart/wit en hebben een speelduur van 20 tot 25 minuten, om die reden zijn de afleveringen verdeeld over twee banden. Begin jaren 90 leende hij zijn complete collectie, ongeveer 200 banden, uit om te worden omgezet naar VHS. Dit project liep echter uit op ruzie en Harrie kreeg zijn banden niet terug. Enige tijd terug kreeg Beeld & Geluid een archief aangeboden dat in een opslag stond. Het vermoeden van Maarten Fransen, AV-technicus digitalisering bij Beeld & Geluid, dat hier de Hamelen-banden van Harrie Geelen tussen zaten bleek juist.
Na ruim 50 jaar zijn de banden vuil en kwetsbaar. Om die reden worden niet alle banden afgespeeld om te zien wat er op staat want afspelen kan de banden al beschadigen. Heel misschien staan op één of meer banden ook opnamen van het eerste seizoen.

 
Wat gaat er nu met de banden gebeuren?

Alle banden zullen zorgvuldig worden schoongemaakt, gedigitaliseerd en opgeknapt. Dit gebeurt niet bij Beeld & Geluid maar door Johan Glas van UMETIK glas&wamsteker, een bedrijf gespecialiseerd in oude videoformaten. Johan heeft in 2013 meegewerkt aan de Ultieme Verzamelbox waarvoor hij VHS-banden heeft opgeknapt. Dit project gaat waarschijnlijk een half jaar duren.
Het is nog niet bekend hoe en waar de afleveringen daarna kunnen worden bekeken. In een interview met de website Spreekbuis.nl kondigt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld & Geluid, aan dat in 2026 onder de titel De Schatkamer een groot deel van de collectie online kan worden bekeken op een eigen platform. Hamelen zou hier dan vrijwel compleet kunnen worden teruggekeken.
 
 
Waar kan ik deel 16 bekijken?

Speciaal voor het evenement Beeld & Geluid Spoelt Terug hebben Johan Glas en Maarten Fransen de banden van deel 16, "Het Waternix Schandaal”, schoongemaakt en gedigitaliseerd. Dit is enkele keren opnieuw gedaan, de vijfde versie is uiteindelijk vertoond op 26 mei 2024. Wellicht dat ze nog een poging ondernemen voor een betere kwaliteit.
Er is nog geen beslissing genomen of en waar deel 16 te zien zal zijn. Er bestaan plannen om de aflevering te vertonen in Theaterzaal 1 voor bezoekers aan Beeld & Geluid.
 
 
Wat staat er op de andere banden van Harrie Geelen?

Een complete inventarisatie is er nog niet maar zeker is dat hij veel van zijn eigen werk heeft opgenomen waaronder de complete serie Q & Q (die op film werd opgenomen en daarom nooit is gewist) en enkele liedjes uit Oebele en TiTa Tovenaar. Wie weet staan op de banden andere verloren gewaande programma’s als Prikkebeen en De Kerstnachtmerrie.
 
 
Komt er een nieuwe uitgave van de dvd-box en/of de cd-box?

De kans is klein dat er een nieuwe uitgave van de UItieme Verzamelbox komt, de dvd-box uit 2013. De uitgever bestaat niet meer en de markt voor dvd’s is met de komst van streaming diensten heel klein geworden.
In 2018 is een 6 cd-box in eigen beheer uitgebracht met alle liedjes uit de serie op vijf schijfjes en een bonuscd. Deze cd-box is uitverkocht, maar: naast de banden met de afleveringen bevindt zich in het archief ongeveer 80% van de originele geluidsopnamen in stereo. Voor de cd-box waren de meeste opnamen in mono. Daarnaast zijn er enkele bijzondere opnamen teruggevonden, onder andere een alternatieve versie van het door Gerard Cox gezongen "Kom in de kudde” en een demo van het hetzelfde lied gezongen door Joop Stokkermans, een andere orkestband van "Het bloed bonst in mijn slapen” en een niet gebruikte versie van "Alles wat je ziet”, naast sfeer- en effectmuziek van Joop Stokkermans. Deze opnamen zullen ook allemaal worden gedigitaliseerd en dan wellicht kan dit leiden tot een geheel nieuwe uitgave van de cd-box.
 DE SERIE

Waarom werden de eerste 39 afleveringen gewist?

Begin jaren 70 maakten alle omroepen gebruik van ampexbanden voor opnamen in de studio. De naam is afkomstig van Ampex, een Amerikaanse bedrijf dat als eerste videorecorders op de markt bracht. Iedere omroep had de beschikking over een aantal ampexbanden die erg duur waren. Als alle banden gebruikt waren moest een keuze gemaakt worden om een band over te spoelen.
Waarom voor Hamelen werd gekozen is niet bekend, wellicht omdat het "maar" een kinderprogramma was. Het eerste seizoen werd al gewist toen het tweede seizoen werd opgenomen. Omdat daarmee het begin van de reeks ontbrak en een incomplete serie niet interessant was voor herhaling werden daarom alle afleveringen na uitzending gewist. Pas bij aanvang van het vijfde seizoen realiseerde men zich de bijzondere waarde van de serie en zijn de laatste zes afleveringen bewaard gebleven.
Na 1980 zijn er door de omroepen geen programma’s meer opgenomen met ampexbanden.

 
Waarom werd de rol van Lidwientje Walg in het eerste seizoen door Ida Bons gespeeld en daarna door Loeki Knol?

Ida Bons was destijds de partner van regisseur Nico Hiltrop. Omdat hij na het eerste seizoen de regie overdroeg aan Tineke Roeffen besloot ook zij de serie te verlaten.
 
 
Waarom is in de jaren 70 alleen het eerste deel van de boekenreeks uitgebracht?

Nadat de serie was afgelopen begon Harrie Geelen met het bewerken van de draaiboeken tot een serie romans. Het eerste deel, "De Kei", verscheen in 1977 en hierin worden deel 2 'De Prinsentoto' en deel 3 'Het Land van Links' al aangekondigd maar deze boeken zijn nooit uitgebracht.
Harrie Geelen heeft deel 2 wel voltooid maar was er zelf niet tevreden over. Moest hij voor de serie rekening houden met budget en faciliteiten, in de roman kan hij zijn fantasie de vrije loop laten gaan en daardoor "woekerde het verhaal alle kanten op", zo liet hij in 2013 weten. Het project lag een tijd stil maar zijn echtgenote Imme Dros spoorde hem regelmatig aan om het weer op te pakken. Schrijver Rudy Kousbroek heeft zelfs gesuggereerd om de scripts met enige toevoegingen uit te geven.
In februari 2014 heeft Harrie de draad weer opgepakt en is opnieuw begonnen aan de Hamelen-romans. In februari 2017 heeft hij het complete verhaal voltooid en naar de uitgever gestuurd. Het eerste deel van de trilogie, 'De weg naar Voorgoed', is op 11 februari 2018 gepresenteerd. Deel 2 en 3 zijn op 9 maart 2019 in één band verschenen onder de titel 'Voorgoed weg'.
 
 
Er zijn ook audio-opnamen bewaard zijn gebleven, waar zijn deze te krijgen?

De vader van Onno Kramer nam toen hij kind was afleveringen van Hamelen op cassettebandjes op om in de auto te luisteren. Onno Kramer heeft deze bandjes met veel knip- en plakwerk en hulp van experts zelf gedigitaliseerd. Uiteindelijk bleek het om maar liefst 27 delen te gaan:

11 Het Reuzeravijn
12 Weerwolf Wonderwijn’s Wedkamp
14 De Bruiden van Dril
18 De Poppen van Sijs
19 Gejaagd door de Wind
20 Het Theehuis van Geerte
21 De Liefde van Lier
22 Een toeziend Oog
23 Zout op een Fee
25 De Grot van Ardubal
26 Het Teken van Niff
27 De Plomp van Tromp
28 De Poedelpoel
29 Het Heen en het Weer
30 Joringel van Jor
32 De Krimpspreuk van Lorre Lei
33 Jut en Jul
34 Een Luchtkasteel
35 De Kouwe Kermis
36 Het Hoofd van Jut
37 De Gaten van War
40 De Zoon van Zwankezwaan
41 De Gast van Wamp
42 Wenzela de IJsheks
43 Het IJspaleis
44 Poeder van Poo
45 Het Zwaard van Golf

Extra bijzonder zijn deel 18 (waar alleen een fragment in een compilatie-aflevering van bewaard was), deel 30 en deel 36 (waar geen bewegende beelden van bewaard zijn gebleven). Onno wil de bestanden graag delen, stuur een e-mail naar info@hamelen.net en de opnamen worden verstuurd via WeTransfer.
Er zijn tevens audio-opnamen bewaard gebleven van deel 15, 16 en 17. De kwaliteit van deel 16 en 17 is matig. Op verzoek kunnen deze opnamen ook meegestuurd worden.

DVD-BOX

Waar is de dvd/cd-box te koop?

De Ultieme Verzamelbox (6 dvd's + 1 cd) uit 2013 is helaas uitverkocht. Webwinkel bol.com biedt de optie om eenmalig een e-mail ontvangen zodra de dvd/cd-box weer leverbaar is, bijvoorbeeld via een externe verkoper of tweedehands.
Dit geldt ook voor de 4 cd-box, zie bol.com.


Waarom is als beeldformaat voor 4:3 in een kader van 16:9 gekozen?

Het grootste deel van het materiaal van de Hamelen-box bestaat uit 4:3 materiaal. Dat materiaal kan op twee manieren op dvd gezet worden:
A  4:3 met een toegevoegd signaal dat er voor moet zorgen dat de dvd in 4:3 verhouding weergegeven wordt.
B  4:3 in een 16:9 kader, met zwarte balken aan weerszijden van het beeld.
Optie A werd vooral in de begintijd van de dvd na de overgang op 16:9 materiaal vaak gebruikt. Nadeel is dat niet elke televisie het toegevoegde signaal goed interpreteert waardoor op breedbeeldtelevisies het beeld vaak uitgerekt weergegeven wordt.
Bij optie B wordt op een breedbeeldtelevisie het programma per definitie goed weergegeven. Op een televisie met het formaat 4:3 wordt het beeld echter 'klein' weergegeven.
Beide opties hebben voor- en nadelen. Doordat de breedbeeldtelevisie ondertussen in de grote meerderheid van de huiskamers is doorgedrongen (de 4:3 televisie wordt al 10 jaar niet meer verkocht) is het de laatste jaren gebruikelijk om voor optie B te kiezen, met als consequentie dat een kleine minderheid het programma niet in optimale weergave kan bekijken.
 

Waarom zijn er twee versies van de Hamelen-box uitgebracht?

Op verzoek van de detailhandel is er naast de Ultieme Verzamelbox (6 dvd’s + 1 cd + 1 boekje, adviesprijs € 39,99) ook een standaardversie uitgebracht met alleen de afleveringen van de serie, inclusief de twee compilaties (4 dvd’s, adviesprijs € 16,99) voor wie een kleinere beurs heeft of alleen in de serie geďnteresseerd is. De standaardversie is op 22 augustus verschenen en was tot december 2013 exclusief bij Blokker en de webshop van De Telegraaf te koop, daarna ook via bol.com.


Waarom is bij de dvd/cd-box voor een verpakking gekozen waarbij de schijfjes over elkaar liggen?

De schijfjes liggen dakpansgewijs per drietal over elkaar en de cd zit in een envelopje. Het vergt enige behendigheid om de dvd’s uit de houders te halen en weer terug te plaatsen. Voor deze opzet is gekozen zodat de box door de brievenbus past, voor andere type verpakkingen zouden de verzendkosten veel hoger uitvallen.


Waarom staan van de zwart/wit afleveringen alleen liedjes als bonus op de dvd/cd-box?

De zwart/wit afleveringen zijn niet allemaal compleet en de kwaliteit is helaas matig tot zeer slecht, sommige stukken zijn nauwelijks te volgen waardoor deze beelden alleen voor een kleine groep liefhebbers interessant zijn. De opnamen zijn gemaakt met een AKAI VT-100, een draagbaar systeem waarbij het televisiebeeld gefilmd werd omdat televisietoestellen destijds nog geen aansluiting hadden voor een videorecorder. Bij het omzetten naar VHS begin jaren 90 haperde de AKAI af en toe. Voor de dvd/cd-box waren de originele banden helaas niet meer beschikbaar, daarom is gekozen voor een selectie liedjes die compleet zijn en de minste storingen bevatten. Van seizoen 2 is van iedere aflevering minimaal één fragment opgenomen.


Bij mij stopt aflevering 40 aan het einde opeens, hoe kan dat?

Er is helaas iets fout gegaan bij de transfer van deze aflevering waardoor het laatste gedeelte van het lied "Ik ben een heel klein beetje moe" met de aftiteling ontbreekt. Deze fout werd pas opgemerkt toen de dvd/cd-box al geperst was. Het ontbrekende fragment kan bekeken worden op YouTube.


Waarom is de titel op de verpakking niet Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? zoals aan het begin van de serie te zien is?

In de compilatie van het eerste seizoen is te zien dat de oorspronkelijke titel Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? is. Vanaf het tweede seizoen heeft grafisch ontwerper Jos van Grieken de woorden 'me' en 'meneer' gewijzigd in 'mij' en 'mijnheer', het is niet bekend waarom. Op verzoek van Harrie Geelen is voor de dvd-uitgave de originele titel gebruikt.  Seizoen 1
  Seizoen 2 + 3
Seizoen 4
Seizoen 5

CD-BOX
Waar is de cd-box te koop?

Helaas, de 6 cd-box uit 2018 is sinds augustus 2020 uitverkocht. Er zal geen nieuwe oplage worden gemaakt.
 

Staan echt alle liedjes op de cd-box?

Alle liedjes staan op de cd-box - al wordt er maar een regel gezongen of gesproken op muziek - inclusief de liedjes waarvan alleen een opname van mindere kwaliteit beschikbaar was. Zie voor het overzicht de pagina cd-box.


Waarom worden de liedjes niet als download uitgebracht, bijvoorbeeld via iTunes?

Een uitgave via bijvoorbeeld iTunes zal veel duurder zijn, omdat de kosten voor de licenties dan hoger zijn. Bovendien zal het project geen einde kennen: als alle cd-boxen verkocht zijn is het project klaar. Downloads zijn in principe oneindig en voor iedere download zal een percentage moeten worden afgedragen aan Universal, KRO-NCRV of CNR. Dit zou het project oneindig en daardoor onbeheersbaar maken.

WEBSITE
Wat is er gebeurd met de andere websites over Hamelen?

Tussen 2004 en 2009 was informatie over de serie te vinden op www.hamelen.tv, gemaakt door Alex Blits. Ter gelegenheid van de uitgave van de Ultieme Verzamelbox ging op 13 januari 2013 hamelen.kindertv.net van start, later gewijzigd in hamelen.waarkeekjijvroegernaar.net. Deze site was een themasite van Waar Keek Jij Vroeger Naar. In 2018 heeft de oprichter van deze site en vormgever van de Hamelensite besloten ermee te stoppen. De inhoud van deze site is sinds 1 oktober 2018 terug te vinden op deze site, maar dan in een iets andere vormgeving.

Publicatiedatum: 1 oktober 2018
Laatste aanvulling: 24 juni 2024
HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer