HAMELEN COMPLEET OP CD
In 2014 is het gelukt om via een crowdfundingsactie de 4 cd-box Oebele 100 liedjes uit de populaire serie van toen uit te brengen. Een regelmatig terugkerende vraag was of er nu ook een cd-box van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? zou komen.
Universal heeft in 2004 een 4 cd-box uitgebracht met 100 liedjes. Vaak zijn deze ingekort vanwege de beschikbare ruimte op de cds, maximaal 80 minuten per schijfje. Deze cd-box is al lang niet meer leverbaar en wordt ook tweedehands zelden aangeboden. In 2013 is de Ultieme Verzamelbox van Hamelen uitgebracht met naast 6 dvd's een bonus cd met 21 liedjes. Ook deze uitgave is inmiddels uitverkocht.

Crowdfunding
In het najaar van 2017 werd het initiatief genomen om opnieuw via een crowdfundingsactie een nieuwe cd-box te maken, ook omdat in februari 2018 het eerste deel van de Hamelen Trilogie van Harrie Geelen zou verschijnen.
De initiatiefnemers zijn voormalig koorlid Ria Tammer van Stichting Dwarz met een Zetje, Maarten Fransen van het Hamelen-forum en Arjan Doolaar, beheerder van deze Hamelen-website (voorheen Hamelen | Waar Keek Jij Vroeger Naar). Het idee was om voor deze nieuwe uitgave alle Hamelenliedjes te verzamelen waar een opname van bewaard is gebleven, ook de korte versjes waarin soms maar een regel wordt gezongen. René Sleven, producent van de serie, heeft de originele geluidsbanden destijds aan Ria gegeven die ze al die jaren bewaard heeft. Dit betreft niet alle liedjes, maar in de loop der jaren zijn er diverse (amateur)opnamen opgedoken. Harrie Geelen en de erven Joop Stokkermans gaven hun goedkeuring aan het project.
 
6 cd-box
Het streven was een 6 cd-box (5 cd's met 135 liedjes + 1 bonus cd) met een oplage van 500 exemplaren met een verkoopprijs onder de € 20,-. De kosten voor dit project werden begroot op € 9.500,- en bestaan uit licentievergoedingen (Universal Music, KRO-NCRV en CNR), digitalisering en mastering (The Source), artwork (No Guts No Glory), productie (Replifact Media) en auteursrechten (Stemra). Deze organisaties hebben allen eerder meegewerkt aan de Oebele cd-box.
Het is gelukt om het totaalbedrag bijeen te brengen door liefhebbers van de serie. De crowdfunding is op 1 maart 2018 succesvol afgesloten met een eindbedrag van € 10.508,50. Hiermee kon een uniek stukje Nederlandse televisiegeschiedenis bewaard worden gebleven. Met de extra opbrengst werd de bonus cd en presentatie in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 9 december 2018 bekostigd.
DE ACTIE VAN DAG TOT DAG

31 oktober 2017
De actie 'Hamelen compleet op cd' gaat van start. Alle sponsoren van de Oebele cd-box geven toestemming hun inzet opnieuw te gebruiken.
 
5 november 2017
Ter ondersteuning van de actie is een promofilmpje op YouTube gezet. 

14 november 2017
De eerste tussenstand: € 6.020,00! Nog niet het totaalbedrag, maar al wel over de helft en dat in slechts twee weken.

1 december 2017
De nieuwe tussenstand: € 6.480,00! Met dit bedrag kunnen in ieder geval alle originele geluidsbanden gedigitaliseerd worden.

30 december 2017
Op vrijdag 29 december zijn Maarten (op de foto) en Arjan op bezoek geweest bij Ria om haar collectie te bekijken. Zij bezit naast cds onder meer ampex geluidsbanden en zogeheten 'pancakes' met liedjes en muziek uit Hamelen. De pancakes werden door de MC Studio, waar alle liedjes en muziek werden opgenomen, gemaakt. Dick van der Meer schreef op de dozen waar de band in zit de titels van de liedjes of eenvoudigweg 'achtergrondmuziek', soms een beetje cryptisch, bijvoorbeeld 'heksengejammer'. Alle banden zullen worden gedigitaliseerd.

         

2 januari 2018
De nieuwe tussenstand: € 7.060,00!

25 januari 2018

Vandaag zijn Ria en Maarten op bezoek geweest bij Eric van Oort van The Source in Ridderkerk om alle geluidsbanden te brengen. De 'pancakes' zullen daar worden gedigitaliseerd. De grote spoelen 'plakken', moeten eerst in de oven worden gebakken en zullen daarna worden gedigitaliseerd. Dit gedeelte van het project zal enkele weken in beslag nemen. Onderstaand drie door Ria gemaakte foto's. Lees een kort verslag van Ria op Facebook en van Maarten op het Forum.

        

27 januari 2018
De eerste banden zijn gedigitaliseerd en zorgen gelijk voor een verrassing: op de band met het opschrift 'Achtergrondmuziek en heksengejammer' blijken de tot nu verloren gewaande liedjes Komen ze nou, Heksenhop en Blauw is een rustige kleur te staan. Ook Ienemienemom (Ontwaak) staat op deze band en duurt een minuut langer dan de versie die tot nu toe bekend was.

1 februari 2018
De nieuwe tussenstand: € 9.246,00! Met nog één maand te gaan is het streefbedrag zo goed als binnen.

16 februari 2018
Van diverse liedjes blijken langere en soms afwijkende versies te bestaan. Van De Poedelpoel is voor uitgave op langspeelplaat een opname van bijna 3 minuten gemaakt. De versie die in de aflevering te horen is, zonder koor, duurt bijna 6 minuten. Beide opnamen zullen op de cd-box komen te staan, kijk voor het complete overzicht op Indeling cd-box. Onder de niet eerder uitgebrachte opnamen bevinden zich onder meer de zang van Madelein als waai (uit deel 19), de Trollenfitness (uit deel 20), de Kamzang van nimf Nauta (uit deel 25) en de tweede versie van de Bamberger Bam (uit deel 31). Van Ienemienemom is, naast Interlude en Ontwaak, een derde versie opgenomen die de uitzending destijds niet gehaald heeft.
Samen met enkele instrumentale opnamen is er genoeg materiaal om geen vijf maar zes cd's te vullen.

1 maart 2018
De crowdfunding is vandaag afgelopen, de eindstand is bekend... € 10.508,50!
Dank aan alle sponsors, dit is een bedrag waar we vooraf alleen van konden dromen.

16 maart 2018
De KRO hoeft toestemming gegeven om het miniconcert dat Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius, Joop Stokkermans, Gildo del Mistro en het koor in 2000 gaven voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO aan de cd-box toe te voegen. De zes liedjes komen op de bonus cd te staan.

7 mei 2018
De afgelopen maanden is er in diverse archieven gezocht naar opnamen, dit heeft geen resultaten opgeleverd. Omdat van meerdere liedjes verschillende titels bekend zijn is in de Muziekbibliotheek van de Omroep gekeken naar de bladmuziek van Joop Stokkermans die zelf de titels op de partituur schreef, om te kijken welke titel het beste past.
De titel van de cd-box wordt bekend gemaakt, een suggestie van Harrie Geelen: Er is een lied dat komt en dat gaat Alle liedjes uit de televisieserie Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.

11 mei 2018
Sinds de indeling van de cd-box bekend werd gemaakt zijn er enkele verzoeken geweest om een bepaald instrumentaal fragment toe te voegen. Helaas is niet van alle afleveringen de achtergrondmuziek beschikbaar, kijk voor een overzicht op Sfeer- en effectmuziek. Dit overzicht is samengesteld door Maarten Fransen en Guido Miskotte.

19 mei 2018
De indeling van de 6 cd-box is nu definitief, Eric van Oort van The Source is begonnen met het samenstellen, remasteren, opknappen, etc. van de bestanden.

7 juni 2018
Alle teksten en afbeeldingen zijn naar No Guts No Glory gestuurd voor de vormgeving van de cd-box.

21 juni 2018
Ria, Maarten en Arjan zijn in Hilversum bij Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, op bezoek geweest voor een kennismaking. Het werd een leuke ontmoeting, afgesproken is om de cd-box dit najaar bij Beeld en Geluid te presenteren. De grote theaterzaal wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

     
 
29 juli 2018

De afgelopen maanden is Eric van Oort in de studio van The Source (foto links) druk bezig geweest met het digitaliseren, compileren, bewerken en masteren van de Hamelenbanden. Deze week hebben we demo-cd's ontvangen. Er zijn een paar kleine verbeterpuntjes maar we zijn alvast aangenaam verrast door de kwaliteit van het geluid.

     
 
2 september 2018

Met Beeld en Geluid is afgesproken dat de cd-box zal worden gepresenteerd op zondag 9 december.
Het ontwerp voor de 6 cd-box is zo goed als klaar.

20 september 2018
Ria, Maarten en Arjan zijn weer op bezoek geweest bij Beeld en Geluid, ditmaal om de presentatie van 9 december door te spreken met Cézanne Monteiro van Boekingen en Evenementen. Het programma zal van 12.00 uur tot ca. 14.00 uur duren, vanaf 11.00 uur is iedereen welkom in het atrium van Beeld en Geluid om alvast in de stemming te komen. Na de presentatie ontvangt iedere sponsor een exemplaar van de cd-box, het is ook mogelijk om een exemplaar te kopen.
 
     

3 november 2018
De firma Replifact BV uit Bladel is begonnen met de productie van de cd-boxen, zowel de cd's, de opbergdoosjes, als het drukwerk.

 

 

 

 

 

 

 
25 november 2018
Tijdens de cd-presentatie zal het Hamelenkoor optreden met drie liedjes. Onder leiding van Stanley Stokkermans werd er gerepeteerd in De 2 Zwaantjes, het café van Trees Ruzette die zelf ook deel uitmaakte van het koor.

 

 

 

 

 

 

9 december 2018
Na ruim een jaar is het zo ver, de presentatie van de cd-box in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Kijk voor een verslag op Cd-presentatie, 9 december 2018 of bekijk de trailer.

Publicatiedatum: 12 oktober 2018
Laatste aanvulling: 20 december 2018
HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA |
FORUM
© 2018-2019
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer