PRESENTATIE CD-BOX, 9 DECEMBER 2018
Zondag 9 december 2018 was een druilerige en grijze dag maar in het kleurrijke gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid was daar niet veel van te merken. Al om half 10 verzamelden zich de leden van het vroegere Hamelenkoor - eigenlijk het Kinderkoor Henk van der Velde - om onder leiding van Stanley Stokkermans (inderdaad de zoon van, die het muzikale talent van zijn vader heeft gerfd) drie liedjes te repeteren die tijdens de cd-presentatie gezongen zouden worden. Maarten Fransen zou alle liedjes begeleiden op piano.
 
Speciaal voor vandaag was de vleugel de dag ervoor nog gestemd. De catering had al voor koffie en thee gezorgd, Timo van de techniek zorgde ervoor dat beeld en geluid perfect op elkaar waren afgestemd.
Loeki Knol (Lidwientje Walg), Margreet Heemskerk (Prinses Madelein), Paula Majoor (Prinses Gale) en Harrie Geelen (schrijver van Hamelen) hadden toegezegd mee te zullen zingen en waren ook al aanwezig om te repeteren. Hans Pauwels (Verteller) moest helaas wegens ziekte afzeggen.
 
Tegelijkertijd werd ook een kleine tentoonstelling ingericht met decortekeningen van Jan P. Koenraads die in het depot van het instituut bewaard worden. Recent zijn twee tekeningen geschonken uit de nalatenschap van Hamelen-regisseur Tineke Roeffen die aan de bestaande collectie zijn toegevoegd. De aanwezige tafels bleken te klein maar Yves, medewerker van Beeld en Geluid, zorgde gelijk voor een extra tafel. Ook hij zou ons de hele dag bijstaan - een extra stoel, een extra prullenbak, etc. - niets was teveel gevraagd, hij zorgde er direct voor.

Vanaf 11 uur arriveerden de eerste gasten. Zij werden ontvangen in het atrium met koffie of thee en speciaal voor deze gelegenheid gemaakte petitfours in diverse kleuren met het Hamelen-logo. Terwijl de repetities werden afgerond, de microfoons afgesteld, de PowerPoint en de trailer getest arriveerden ook de andere gasten die ooit aan Hamelen hadden meegedaan: Rob de Nijs (Bertram Bierenbroodspot) met gezin, Willem Nijholt (Clovis van Wamp), Gerard Cox (Tilanus van Gulik) en Hans van Willigenburg (Omroeper Kijkraam van Snak).

Om kwart voor 12 ging de zaal open en konden alle bezoekers een plaatsje zoeken op de lange rode banken. Theaterzaal 1 biedt plaats aan ca. 190 mensen en zat helemaal vol - er was zelfs een wachtlijst - maar gelukkig was er voor iedereen plek. De middag ging om 12 uur van start met een welkomstwoord van Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid. Hij introduceerde ook het eerste optreden van Margreet Heemskerk en het Hamelenkoor met het Hamelenlied. Tot verrassing van de koorleden werd het lied voorafgegaan door de KRO-tune uit de jaren 70 dat door hetzelfde koor zon 45 jaar geleden was ingezongen.

Arjan Doolaar, samen met Ria Tammer en Maarten Fransen samensteller van de cd-box, heette ook iedereen welkom: de makers van Hamelen op de eerste rij maar ook het publiek onder wie een groot aantal sponsors van de crowdfunding waarmee de cd-box is gefinancierd. Hierna zong het koor samen met Loeki Knol één van de meest geliefde Hamelenliedjes, 'Ach, ach, rattenvanger'. Speciaal voor deze gelegenheid had Loeki haar Lidwientje-kostuum uit de Hamelenmusical aangetrokken, al grappend dat er gaten in de jurk zaten maar die zaten intussen ook in haar.
 
Vervolgens vertelde Ria Tammer over hoe zij als lid van het koor ooit in het bezit is gekomen van de opnamen van bijna alle liedjes op zogeheten "pancakes", waarna Maarten Fransen uitlegde hoe lastig het was om na 40 jaar de banden te digitaliseren. Door vocht waren de banden gaan plakken en dus niet meer afspeelbaar. Dit proces kan tijdelijk worden tegengegaan door het materiaal in een heteluchtoven te bakken en daarna snel te digitaliseren voordat de banden weer zouden verkleven.

Na de vertoning van de trailer - met als verrassing het laatste teruggevonden lied 'Weledelzeergeleerd II' - gaf Liselotte Doeswijk een uiteenzetting over het werk van decorontwerper Jan P. Koenraads, in het bijzonder zijn ontwerpen voor Hamelen. Op de voorkant van de cd-box staat het kasteel van Bambergen dat in de serie als geheel alleen te zien is in seizoen 4 als het door een krimpspreuk wordt verkleind tot de grootte van een poppenhuis. De maker van de maquette, Martien van den Dijssel, was een van de aanwezigen in de zaal. Meer informatie over de geschiedenis van het Nederlandse televisiedecor is te vinden op de website Vorm van Vermaak.

Hans van Willigenburg was niet alleen uitgenodigd omdat hij een gastrol had in Hamelen en de serie in zijn functie als omroeper zeer vaak heeft aangekondigd. Net als bij de dvd-box in 2013 reikte hij ook nu de cd-box uit aan de speciale gasten, achtereenvolgens Paula Majoor, Margreet Heemskerk, Gerard Cox, Harrie Geelen, Dallea Stokkermans, Rob de Nijs, Loeki Knol en Willem Nijholt. Met ieder van hen haalde hij herinneringen op aan de tijd dat ze in de serie te zien waren.
Na de groepsfoto, eerst met de artiesten, daarna ook met het koor en de samenstellers, was het tijd voor het slotlied 'Er is een lied dat komt en dat gaat', het titellied van de cd-box. Naast het koor deden ook Margreet Heemskerk, Paula Majoor en Harrie Geelen mee. Geheel spontaan werd daarna nogmaals het Hamelenlied gezongen, waarbij ook de andere artiesten naar voren werden gehaald om mee te zingen. Het publiek beloonde iedereen met een staande ovatie, een mooi einde van een prachtige middag.

Dankzij vier vrijwilligers werden meer dan 150 cd-boxen snel uitgedeeld aan de sponsors en verkocht aan wie (nog) een exemplaar wilde hebben. In het atrium van Beeld en Geluid kon intussen het glas worden geheven op Hamelen, fotos worden gemaakt met de artiesten of een handtekening laten zetten in de cd-box. Er zijn honderden fotos en filmpjes gemaakt waarvan er al veel te vinden zijn op sociale media. Hieronder een selectie, klik op de foto voor een uitvergroting.
Verslag weblog Aidan's world
Fotoverslag Meta Veerman
Foto's André Evers
Ontvangst met Hamelen petitfours
Ontvangst in het atrium
Publiek in Theater 1
Publiek in Theater 1 en op de voorgrond het koor
Margreet Heemskerk en het Hamelenkoor
Het Hamelenkoor en Arjan Doolaar
Hans van Willigenburg introduceert de gasten
Hans van Willigenburg en Gerard Cox
Foto's Gé Nielissen
Loeki Knol zingt Ach, ach, rattenvanger
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid
Harrie Geelen en Stanley Stokkermans
Rob de Nijs, Hans van Willigenburg en Paula Majoor
Paula Majoor en Margreet Heemskerk
Maarten Fransen
Dallea Stokkermans, Paula Majoor, Willem Nijholt, Margreet Heemskerk, Loeki Knol, Rob de Nijs, Gerard Cox en Harrie Geelen
Hans van Willigenburg en Loeki Knol
Groepsfoto
Het slotlied: reprise van het Hamelenlied
Foto's Ellen Querido
Margreet Heemskerk en het Hamelenkoor
Margreet Heemskerk, Stanley Stokkermans en het HamelenkoorMargreet Heemskerk, Stanley Stokkermans en het Hamelenkoor
Het Hamelenkoor in het atrium van Beeld en Geluid
Het Hamelenkoor in het atrium van Beeld en Geluid
Harrie Geelen

Foto's Hanneke Claessens

Paula Majoor, Margreet Heemskerk, Harrie Geelen en het Hamelenkoor zingen Er is een lied dat komt en dat gaat
Groepsfoto
Groepsfoto
Groepsfoto met de artiesten
Uitreiking van de cd-box door Hans van Willigenburg

Foto's Marcia Meere-Kat

Repetitie met Paula Majoor, Margreet Heemskerk, Harrie Geelen en het Hamelenkoor
Maarten Fransen
Repetitie van het Hamelenkoor met technicus Timo Majoor en Arjan Doolaar
Gerard Cox en Margreet Heemskerk
Hans van Willigenburg interviewt Rob de Nijs
Loeki Knol wordt geinterviewd door Chrit Wilshaus voor de podcast van Radio Horizon
Willem Nijholt en Loeki Knol
Een staande ovatie tot besluit
Groepsfoto
Hans van Willigenburg interviewt Willem Nijholt
Publicatiedatum: 24 december 2018
Laatste aanvulling: 24 december 2018
Terug naar Informatie
HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer