DEEL 6: VAN DE PRINS GEEN KWAAD

De eerste aflevering van het tweede seizoen begint op het kasteel van Bambergen, waar ambtenaar Ogterop Deux druk bezig is met de voorbereidingen voor de Prinsentoto. Terwijl de prinsen onderling ruziën en elkaar uitdagen voor duels bestelt hij bij drakenkwekerij De Steekvlam jonge oefendraken. Ondertussen arriveert het vliegend vloerkleed Kamerbreed met de Hamelaars bij het balkon van prinses Madelein. De koningin denkt eerst dat het om een cadeau gaat van één van de prinsen, maar Bertram maakt haar snel duidelijk dat ze gekomen zijn op verzoek van ambtenaar Ogterop Een.

Hij is de broer van Ogterop Deux en heeft de Hamelaars gevraagd om de gang van zaken rond de Prinsentoto in de gaten te houden. Om niet te veel op te vallen worden ze opgenomen als personeel: Lidwientje wordt kamermeisje, Aernout lakei en Hildebrandt kok. Bertram wordt zelfs tot prins gebombardeerd en kiest Barend als zijn schildknaap. De andere kinderen worden ook lid van de hofhouding, maar gaan eerst slapen in een 'hemelsbreed' bed. De volgende dag arriveert prins Evert. Hij staat bekend als zachtaardig maar gedraagt zich agressief en slaat wild om zich heen.

Lidwientje en Hector doorzoeken zijn kamer maar kunnen niets vreemds vinden. Ondertussen moet Lidwientje ook nog de verliefde prins Koen van zich af zien te houden. Barend verstopt zich in de kamer van prins Evert en ontdekt dat hij een wit poeder in zijn teddybeer verstopt heeft waardoor hij zich woest gaat gedragen. Barend weet de teddybeer mee te smokkelen naar de keuken en de inhoud om te wisselen met meel en poedersuiker. Als hij de volgende dag merkt dat het poeder zijn werking verloren heeft verlaat een timide prins Evert het kasteel.

Prins Koen maakt prins Roelof belachelijk als hij 's avonds een serenade aan prins Madelein brengt, begeleid door Aernout op fluit en Hildebrandt op luit. Bertram brengt ook een serenade, om Lidwientje te laten weten dat zij de enige voor hem is.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 28 oktober 1972 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
13 en 14 oktober 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Paul Pouwels

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone

Gastrollen
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Prins Koen van Kaan - Wim van der Grijn
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Prins Evert van Wolfram - Fransjes Gelderblom
Lakei - B. Jansen
Prinsen - H. van Meerten de Boer, A.C. Visser, J. Raaymakers, H. Waadenoyen
Dansende hofhouding - Leerlingen Scapino Dansacademie onder leiding van Karel Poons

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Hemeltje hemeltje
Koor

Op het hofbal
Loeki Knol, Martin Brozius, Ab Hofstee, Marnix Kappers, Koor

Ik heb geen harp en speel geen luit
Marnix Kappers

Hé, kom op 't balkon
Rob de Nijs, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 6: Van de Prins geen Kwaad

Met dank aan Erwin Crone voor drie ontbrekende pagina's. Om onbekende redenen ontbreekt de songtekst van "Hé, kom op het balkon".

TRIVIA
 • Dit is de eerste aflevering waarin Loeki Knol te zien is als Lidwientje Walg, net als Margreet Heemskerk als prinses Madelein en John Lanting als ambtenaar Ogterop Deux. Allen zouden tot einde van de serie blijven meespelen.
   
 • Op weg naar de televisiestudio sloeg Martin Brozius op 13 oktober 1972 viermaal over de kop met zijn auto, waar hij met slechts een paar blauwe plekken goed vanaf kwam. Zie ook het bericht in de krant Tubantia.
   
 • Wim van der Grijn (prins Koen van Kaan) is de oom van Arjen van der Grijn, één van de vaste grimeurs van de serie.
   
 • Chiem van Houweninge had men als eerste in gedachte voor de rol van prins Koen van Kaan, maar hij zou uiteindelijk niet gevraagd worden.
   
 • Ambtenaar Ogterop Deux begroet onder meer prins Parsival. Parsival (ook Parzival of Parcival) is ook de naam van één van de ridders van de Ronde Tafel in het gevolg van koning Arthur, wiens levensverhaal aan het begin van de 13e eeuw is beschreven door de Duitse schrijver Wolfram von Eschenbach.
   
 • Met ingang van het tweede seizoen duurden de afleveringen langer, gemiddeld 45 minuten, en waren op verzoek van kijkers in de vooravond te zien in plaats van in de namiddag.
   
 • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en de Beeld en Geluid wiki.
 • LOCATIE
  De slotscène, het lied "Hé, kom op 't balkon", werd in het donker gefilmd op het Muiderslot. Bertram zingt het lied als serenade voor Lidwientje. Het is niet duidelijk waarom voor deze locatie werd gekozen, het middeleeuwse kasteel komt nauwelijks in beeld. Naast ramen en deuren zijn loden ballen en de waterput te zien. Tijdens ons bezoek was de binnenplaats met een tent overdekt.
  Het nabij Muiden gelegen kasteel is dagelijks te bezoeken, kijk voor meer informatie op Muiderslot.   
              
    Hamelen deel 6   Muiderslot, 23 juli 2020                              
  Hamelen deel 6 Muiderslot
  Hamelen deel 6 Muiderslot
  Hamelen deel 6 Muiderslot
  Hamelen deel 6 Muiderslot

  CD
  De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 1 van de cd-box. Op de bonus cd staan "Schermutselingen", "Onrust" en "Ontknoping", sfeermuziek uit deze aflevering.
   


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een opname in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en enkele minuten ontbreken. Het lied "Op het hofbal" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box.

   
   

  Publicatiedatum: 1 januari 2019
  Laatste aanvulling: 25 juli 2020
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2023
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer