RADIO
In de loop der jaren hebben diverse radioprogramma's aandacht besteed aan de serie, bijvoorbeeld vanwege uitgaven op dvd, cd of interviews met de makers.
1976  IN DE ROOIE HAAN

Gevarieerd wekelijks radioprogramma met "hitwerk en actualiteiten", vooral veel aandacht voor politiek Den Haag en vaak spraakmakend want het programma zou "te links" zijn. Deze aflevering werd live uitgezonden vanuit café-restaurant Bellevue in Assen. Rob de Nijs is een van de gasten vanwege de laatste aflevering van Hamelen dat die middag zou worden uitgezonden. Eerder op de dag was in het jeugdprogramma Tien-om van de TROS (Hilversum 2, 10.00-1030 uur) ook een item over de slotaflevering te horen. Dit programma werd gepresenteerd door Ferry Maat en samengesteld door Hans van Dijk. Voor zover bekend zijn beide programma's niet bewaard gebleven.

Uitzending
VARA - 15 mei 1976 - Hilversum 1 - 12.41-14.30 uur

Presentatie
Leonie van Bladel, Wim Bosboom, Nelly Frijda, Felix Meurders

Eindredactie
Jan Nagel

Gasten
Tineke Schilthuis (commissaris van de koningin Drente), Huub Franssen (lid Tweede Kamer PvdA), Rob de Nijs, Max van den Berg (wethouder Groningen), Arie Groenevelt, (voorzitter industriebond NVV), Atte Bouma (ex-trainer SC Cambuur)

1993  RADIOJOURNAAL

De actualiteitenrubriek van de AVRO zond een dag na de grote Hamelen-reŘnie op 6 juni 1993 een reportage uit van ruim vijf minuten. Aan het woord komen achtereenvolgens Harrie Geelen ("Er zijn nog wel goede programmaĺs maar geen series voor kinderen meer"), Loeki Knol ("Lidwientje was een vrij bijdehand typje"), Rita Corita ("Wat speelde ik ook alweer, ik zat geloof ik bij de elfen") en Rob de Nijs ("Ik vind het de beste kinderserie ooit geschreven en gemaakt"). Het programma kan niet online worden teruggeluisterd maar kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
AVRO - 7 juni 1993 - Radio 1 - 12.00-14.00 uur

Verslaggeving
Adrie Boxmeer

Eindredactie
Ab Visscher

1998  SPIJKERS MET KOPPEN

Wekelijke liveprogramma op de zaterdagmiddag vanuit café Florin & Firkin in Utrecht met gasten uit de actualiteit, afgewisseld met muziek en cabaret. In deze uitzending werden Alex Blits en Marcia Meere-Kat ge´nterviewd over de Stichting Hamelen die een jaar eerder was opgericht. Speciale gast was Martin Brozius die vertelde over zijn rol als Aernout Koffij. Het programma kan niet online worden teruggeluisterd maar het tien minuten durende item kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
VARA - 17 oktober 1998 - Radio 2 - 12.00-14.00 uur

Presentatie
Dolf Jansen, Felix Meurders

Cabaret
Hans Sibbel, Owen Schumacher, Ellen Pieters, Nico van der Knaap, Dolf Jansen

Foto's afkomstig uit de privecollectie van Marcia Meere-Kat, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

2000  DE BOVENSTE PLANK

Wekelijks muziekprogramma waarin het Nederlandstalige lied centraal stond. In samenwerking met Harrie Geelen, Joop Stokkermans en de leden van Stichting Hamelen 97 (Marcia Meere, Monique Bakker, Alex Blits en Gert-Jan de Warm) werden twee uitzendingen samengesteld met liedjes uit de serie. In de eerste aflevering waren nummers te horen die van langspeelplaat afkomstig waren. Het laatste deel bestond uit een selectie van de meer dan 80 liedjes die op dat moment nog niet waren uitgebracht. Presentator Hans van Dijk voorzag tevens ieder lied van een toelichting en wees op bijzondere tekstregels van Harrie Geelen.
Het programma kan niet online worden teruggeluisterd maar kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
VARA - 7 en 14 mei 2000 - Radio 2 - 18.00-19.00 uur

Presentatie
Hans van Dijk

Techniek
Bart Brink

2000  GOUDMIJN

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KRO besteedde het wekelijkse verzoekplatenprogramma Goudmijn aandacht aan bekende radioprogramma's, zoals Moeders wil is wet en Het Weeshuis van de Hits. Het eerste uur stond echter helemaal in het teken van Hamelen. Na een kort interview met regisseur Tineke Roeffen traden Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius en de inmiddels volwassen leden van het koor onder leiding van Joop Stokkermans op in de hal van het AKN-gebouw. Joop Stokkermans zat zelf achter de piano en werd begeleid door Gildo Del Mistro op slagwerk.
Tijdens de uitzending werden deze liedjes gezongen: "Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer?", "Weet u ook de weg naar Morpuys?", "Hemeltje, hemeltje, wat een breed bed" (spontaan, zonder begeleiding), "Ach, ach rattenvanger", "Gonda van Hillegom", "Tijd vliegt" en nogmaals het Hamelenlied.
Kleedster Tine van der Pol kwam spontaan langs en er werd een dubbelcd gepresenteerd met 39 liedjes. Het miniconcert werd in 2018 uitgebracht op de bonus cd van de 6 cd-box.
De uitzending kan teruggeluisterd worden op YouTube.

Uitzending
KRO - 25 november 2000 - Radio 2 - 14.00-16.00 uur

Presentatie
Stefan Stasse

Samenstelling
Peter van Bruggen

Foto's Ton Kastermans, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

2008-2009  THEATER VAN HET SENTIMENT

Programma met muziek en interviews waarin drie uur lang wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen van een specifieke dag in de vorm van een theatervoorstelling. In deze uitzending staat 14 mei 1976 centraal, de dag voor de laatste uitzending van Hamelen. Harrie Geelen werd ge´nterviewd over het laatste seizoen waarin de Hamelaars de weg terug vinden. Hij had opdracht gekregen van de KRO om het verhaal af te ronden terwijl hij zelf nog had door willen gaan.

Uitzending
KRO - 14 mei 2008 - Radio 2 - 20.00-23.00 uur

Presentatie
Stefan Stasse


Ruim een half jaar later stond in hetzelfde programma 22 januari 1972 centraal, de dag van de eerste uitzending van Hamelen. Joop Stokkermans kwam aan het woord over het einde van Oebele en het componeren voor de serie: "ik noem het nu nog steeds opus Hamelen, want ik ben zo trots op die serie en de liedjes". Het interview kan worden teruggeluisterd op SoundCloud.

Uitzending
KRO - 22 januari 2009 - Radio 2 - 20.00-23.00 uur

Presentatie
Marc Stakenburg

2011  HELDEN VAN TOEN

In een reeks interviews met televisiehelden vertelt Harrie Geelen een uur lang over zijn werk voor de televisie. De eerste tien minuten gaan over Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, waarin Harrie onder meer vertelt dat zijn eerste idee was om een schoolbus met kinderen in Hamelen te laten belanden. Vanaf ongeveer 20 minuten komt het gesprek via Oebele weer terug op Hamelen en vertelt Harrie onder meer over de gastacteurs. Ruim een jaar later was Harrie Geelen ook te zien in de televisieversie van het programma. Het complete radiointerview kan worden teruggeluisterd op YouTube.

Uitzending
NTR - 26 maart 2011 - Radio 5 - 18.00-19.00 uur

Presentatie
Ben Kolster

2012  DICHTBIJ NEDERLAND

Dagelijks actueel radiomagazine over de multiculturele samenleving in Nederland, met muziek, het laatste nieuws, debat en tot besluit 'Heimwee'. In de laatste minuten van het drie uur durende programma vertelt Ria Tammer in deze rubriek vijf minuten over haar tijd als koorlid van het kinderkoor Henk van der Velde, eerst in Oebele en daarna Hamelen.

Uitzending
NTR - 14 maart 2012 - Radio 5 - 21.00-0.00 uur

Presentatie
Funda MŘjde

Eindredactie
Marc Meulendijk

2013  TIJD VOOR TWEE

Nadat bekend was geworden dat er afleveringen van Hamelen waren teruggevonden sprak Frits Spits in Tijd voor Twee kort met schrijver Harrie Geelen. De 'teruggevonden' afleveringen werden destijds door Rob de Nijs en hem opgenomen met consumentenvideorecorders en zijn al die jaren door hem bewaard.

Uitzending
KRO - 27 maart 2013 - Radio 2 - 12.00-14.00 uur

Presentatie
Frits Spits

2013  KNOOPPUNT KRANENBARG

Na afloop van de presentatie van de dvd/cd-box werd Rob de Nijs kort ge´nterviewd door Niels Heithuis, onder meer over de afleveringen die hijzelf in de jaren 70 had opgenomen met een consumentenvideorecorder. "Ik ben altijd een freak geweest op technisch gebied", aldus Rob de Nijs die als een van de eersten een videorecorder in bezit had.

Uitzending
NCRV - 15 april 2013 - Radio 2 - 16.00-19.00 uur

Presentatie
Niels Heithuis

2013  PLEIN 5

Ter gelegenheid van het uitbrengen van de dvd/cd-box werd in het radioprogramma Plein 5 drie dagen achter elkaar aandacht besteed aan Hamelen. Op maandag werd televisiehistoricus Arjan Doolaar ge´nterviewd, een dag later kwam tekstschrijver Harrie Geelen aan het woord en als laatste Loeki Knol, hoofdrolspeelster in de serie en in de musical. De interviews van ongeveer 5 minuten kunnen niet meer online worden teruggeluisterd, de fragmenten kunnen wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
NCRV - 15 april 2013 - Radio 5 Nostalgia - 14.00-16.00 uur - Arjan Doolaar
NCRV - 16 april 2013 - Radio 5 Nostalgia - 14.00-16.00 uur - Harrie Geelen
NCRV - 17 april 2013 - Radio 5 Nostalgia - 14.00-16.00 uur - Loeki Knol

Presentatie
Hijlco Span

Redactie
MariŰlle Dekker

2013  BACK TO THE SEVENTIES

Een kleine week na de presentatie van de Hamelenbox waren een aantal leden van het Hamelenkoor te gast bij Compleet FM, de lokale omroep voor Langedijk en omgeving. In het programma Back to the Seventies werd een uur lang aandacht besteed aan Hamelen met interviews, liedjes en enkele live gezongen nummers onder muzikale begeleiding op keyboard van Maarten Fransen van het Hamelenforum. Naast interviews met koorleden was Ida Bons aan de telefoon te horen die zelfs nog een stukje meezong met haar liedje "De prins van Doedel aan de Vlier". Het programma kan niet online worden teruggeluisterd maar kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
Compleet FM - 20 april 2013 - 10.00-12.00 uur

Presentatie
Nico Prins

Foto's Nico Ridder, klik op een afbeelding voor een uitvergroting.

2013  GAST AAN TAFEL

Radio Domino, de ziekenomroep van het Slotervaartziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, heeft iedere woensdagavond een (bekende) gast. In deze uitzending zijn dat Margreet Heemskerk (prinses Madelein) en koorleden Ria Tammer, Marjolein Bravenboer en Ben Querido. Zij vertellen over hun ervaringen bij het maken van de serie, als lid van het kinderkoor en het opnieuw opnemen van enkele liedjes. Aan de telefoon halen Loeki Knol (Lidwientje Walg) en Hans Pauwels (de verteller) herinneringen op. Het programma kan niet online worden teruggeluisterd maar kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
Radio Domino - 1 mei 2013 - 20.00-22.00 uur

Presentatie
Wim Brik
Paul Hofmans

Techniek
Cor van Hattum

Foto's Ben en Ellen Querido, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

2013  BRANDS MET BOEKEN

Naar aanleiding van de Kinderboekenweek 2013 wordt Harrie Geelen een uur lang ge´nterviewd over zijn leven en vooral zijn werk. Aan het begin vertelt hij bezig te zijn met het bewerken van de 45 afleveringen van Hamelen tot vier boeken. Vanaf de 27ste minuut komt het gesprek opnieuw op Hamelen, onder meer over het schrijven van liedjes, aan de hand van het lied Een windmolen draait als de wind waait. Het programma kan worden teruggeluisterd op YouTube.

Uitzending
VPRO - 27 september 2013 - Radio 1 - 19.00-20.00 uur

Presentatie
Wim Brands

Met dank aan Lennart Benschop voor het attenderen op deze uitzending op het Hamelenforum.

2017  VOLGSPOT

Programma over muziek, media en theater dat elke werkdag wordt uitgezonden. In de derde week van mei stonden de uitzendingen in het teken van de jaren 70, met ruim 20 minuten aandacht voor Hamelen. Te gast zijn Harrie Geelen en Loeki Knol die herinneringen ophalen. Over het personage Lidwientje vertelt Harrie dat ze een heldinnetje was en geen doetje mocht zijn, dat was hij verplicht aan zijn echtgenote.
Loeki weet nog, omdat ze geen ervaring had met acteren, vooraf had bedongen dat ze eerst een proefaflevering mocht doen, in het geval haar optreden niet goed genoeg zou zijn. Naast "Ach, ach, rattenvanger" wordt "Als ik kon tekenen wat ik wou" gedraaid, het favoriete lied van Harrie Geelen omdat hij zelf ook een tekenaar is.
Het programma kan niet meer online worden teruggeluisterd maar kan wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
KRO-NCRV - 24 mei 2017 - NPO Radio 5 - Aflevering 454 - 20.00-22.00 uur

Presentatie
Hijlco Span

Gasten
Harrie Geelen, Loeki Knol, Frank & Mirella

Foto NPO, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

2018  MET HET OOG OP MORGEN

Dagelijks overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en journalistieke interviews met mensen in en achter het nieuws, omlijst door muziek. Harrie Geelen is te gast, naar aanleiding van het verschijnen van het eerste deel van de Hamelentrilogie in boekvorm. Het vertelt onder meer dat ten opzichte van de serie ongeveer 90% nieuw is, verhaallijnen waarvan het begin jaren 70 technisch (nog) niet mogelijk was ze te verbeelden. Het gesprek begint met de in 2013 opnieuw opgenomen versie van 'Rust is een zeldzame zaak' waarop Harrie Geelen meezingt. Het 11 minuten durende interview kan niet meer online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
NOS - 10 februari 2018 - Radio 2 - 23.00-23.59 uur

Presentatie
Max van Weezel

2019  THEATER VAN HET SENTIMENT

Nadat in juli 2013 de laatste 'voorstelling' van het nostalgische radioprogramma werd uitgezonden op Radio 2 keerde het een half jaar later terug op Radio 5. Hoewel een uur korter en met andere presentatoren bleef de opzet gelijk, een terugblik op een dag uit de jaren 60, 70 of 80 uit de vorige eeuw. In deze aflevering is dat 13 april 1976, een maand voor de laatste uitzending van Hamelen. Loeki Knol komt aan het woord, in deze periode had zij ook een hit met het lied 'Algebra'. De uitzending kan worden teruggeluisterd op de website van het Theater van Sentiment.

Uitzending
KRO-NCRV - 13 april 2019 - Radio 5 - 16.00-18.00 uur

Presentatie
Bart van Leeuwen

2019  DE TAALSTAAT

Een "vrolijk en informatief" programma waarin de Nederlandse taal centraal staat. In de rubriek De Taalschat spreekt Frits Spits met Harrie Geelen naar aanleiding van het verschijnen van de Hamelen trilogie. Hij vertelt over het verschil tussen schrijven voor de serie, wat beperkingen met zich meebrengt, en voor de boeken, waarin alles mogelijk is. Het taalgebruik van Harrie Geelen komt ook aan bod aan de hand van de liedteksten waar een aantal fragmenten van de 6 cd-box voor worden gespeeld. Het programma kan niet meer online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@hamelen.net.

Uitzending
KRO-NCRV - 25 mei 2019 - NPO Radio 1 - 11.00-13.00 uur

Presentatie
Frits Spits

2021  DIT IS FLEVOLAND: POPULAIR IN DE JAREN 70
Nieuws, informatie, weer, verkeer en muziek dat van maandag tot en met vrijdag van 6 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds wordt uitgezonden. Behalve op de radio kunnen de uitzendingen ook online worden bekeken. In de zomer van 2021 werd wekelijks op een decennium terug gekeken met een aantal gasten. In de week waarin de jaren 70 centraal staan zijn Loeki Knol en Corry Konings te gast. Loeki vertelt onder meer het niet erg te vinden om altijd aan Hamelen herinnerd te worden terwijl ze nog veel meer heeft gedaan, "ik heb veel aan Hamelen te danken". Presentator Aernout Pleket heeft een speciale band met de serie omdat de poortwachter net als hij Aernout heet.
Het programma kan teruggeluisterd en bekeken worden op de website van Omroep Flevoland.

Uitzending
Omroep Flevoland - 22 juli 2021 - 14.00-14.35 uur

Presentatie
Aernout Pleket, Marco Verhagen
 
Screenshots © Omroep Flevoland

Publicatiedatum: 25 juni 2020
Laatste aanvulling: 19 augustus 2021
Terug naar Media

HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2023
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer