DE ULTIEME VERZAMELBOX

Nadat er in 2011 een dvd/cd-box van Oebele was verschenen ontstond in herfst van dat jaar het idee om ook van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? een vergelijkbare uitgave te maken. De afleveringen uit seizoen 5 en de compilatie van seizoen 3 waren in 2003 al op dvd verschenen maar deze uitgave was inmiddels uitverkocht.
Digimode Entertainment/Music Products BV wilde net als Oebele ook deze serie op dvd uitgeven. De KRO gaf toestemming met het verzoek er een uitgebreide uitgave van te maken met een informatief boekje en ook de registratie van de Hamelen-musical toe te voegen. De musical was in 2004 door de KRO in twee delen uitgezonden. De uitgave op dvd was alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Net als bij Oebele is ook het merendeel van deze serie gewist. De afleveringen stonden op dure ampexbanden waarvan iedere omroep er een beperkt aantal had. Waren ze allemaal gebruikt, dan moest er een keuze worden gemaakt om een programma te wissen. Als een aflevering uit een reeks was overgespoeld volgden er vaak snel meer. Van Hamelen bleven alleen de laatste zes afleveringen (seizoen 5), de compilaties van seizoen 1 en 3 en het concert 'Liedjes uit Hamelen' op ampex bewaard, en waren inmiddels gedigitaliseerd. De compilatie van seizoen 1 en het concert waren niet eerder op dvd verkrijgbaar.

Vanuit het Hamelenforum kwam al snel de vraag om ook de afleveringen, die Harrie Geelen en Rob de Nijs destijds zelf hadden opgenomen met consumentenvideorecorders, op de dvd/cd-box te zetten. Het originele materiaal, 16 incomplete afleveringen in zwart/wit en 11 complete kleurenafleveringen, bleek echter niet beschikbaar. Van deze videobanden, AKAI VT-100 (zwart/wit) en Philips N1500 (kleur), waren wel kopieën op VHS gemaakt die voor deze uitgave zijn gedigitaliseerd en zo goed mogelijk opgeknapt. Hierdoor konden de elf afleveringen in kleur uit seizoen 4 en een selectie van liedjes uit seizoen 2 en 3 in zwart/wit aan de box worden toegevoegd.

Ook een registratie van de musical uit 2004, met hoofdrolspeelster Loeki Knol, en een aflevering uit de reeks Televisiemonument staan op de dvd/cd-box. In dit programma, speciaal gemaakt ter gelegenheid van de dvd-uitgave, kijkt Han Peekel samen met onder meer Rob de Nijs, Loeki Knol, regisseur Tineke Roeffen, schrijver Harrie Geelen en een aantal leden van het koor terug op volgens velen de mooiste jeugdserie ooit.

Als bonus zijn de inleiding van Will van Selst als prins Tor ‘Hoe het allemaal begon’, optredens van de hoofdrolspelers en het koor in Telebingo en Het gevoel van 75 jaar KRO, een 'making of' van de musical en drie fotogalerijen te zien. Het merendeel van de foto's is afkomstig uit een destijds recent door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gedigitaliseerde reeks van meer dan 2000 dia's. In het 55 pagina's tellende boekje bevat onder meer de geschiedenis van de serie, een samenvatting van alle afleveringen, een kijkje achter de schermen en een fotogallerij van alle personages. Op verzoek van Harrie Geelen schreef Nicolien Mizee het voorwoord en zelf maakte hij een bijdrage in de vorm van een toespraak van prins Tor.

BONUS CD

Oorspronkelijk was het plan om een selectie van 20 liedjes als bonus op cd te zetten, zoals dat met Oebele ook was gebeurd. Universal had al toestemming gegeven voor het gebruik van de liedjes die in 2004 op de 4 cd-box waren verschenen. Uit deze 100 liedjes zijn het Hamelenlied, "De prins van Doedel aan de Vlier", "Ach, ach rattenvanger" en "Weet u ook de weg naar Morpuys?" voor de cd gekozen. De liedjes "Bertram Bierenbroodspot", "Ongelukkig verliefd", "Wie het laatst lacht", "Ik ben een heel klein beetje moe" en "Inpakken en wegwezen" zijn te horen bij de fotogalerijen.

Ria Tammer, lid van het Hamelenkoor, bleek echter in het bezit van de originele opnamen van bijna alle Hamelenliedjes die ze na afloop van de serie van producent René Sleven had gekregen. Vier van deze liedjes, "Welkom, prinsen fier", "Bamberger Bam", "Het geluk is gek 2" en "Steen steen, hoe kom ik door je heen" worden nu voor het eerst uitgebracht, samen met nog eens acht liedjes die voor de uitgave van 2004 werden ingekort. "Poppenkast voor, poppenkast na", "Gejaagd door de wind", "Schipper mag ik met je mee", "Liefje, liefje lach", "De minnestreel met wapperig haar", "Pop in een poppenpaleis", "De meneer van het hooggerechtshof" en "Als ik kon tekenen wat ik wou" zijn nu compleet te horen.

In de loop van 2012 ontstond een zeer ambitieus plan om een aantal liedjes die niet bewaard zijn gebleven opnieuw op te nemen. Joop Stokkermans gaf vlak voor zijn overlijden in oktober 2012 zijn goedkeuring en stelde zijn zoon Stanley Stokkermans voor als muzikaal leider. Dankzij een gift van een enthousiast lid van het Hamelenforum en een actie op Facebook was binnen korte tijd het benodigde bedrag bij elkaar waarmee het opnieuw arrangeren van vier liedjes, de muzikanten en de studiohuur kon worden betaald. De solisten Rob de Nijs, Loeki Knol, Margreet Heemskerk en Wieteke van Dort werkten belangeloos mee, net als 25 leden van het koor en Harrie Geelen, Stanley Stokkermans en enkele koorleden die de plaats innamen van Ab Hofstee, Martin Brozius en Will van Selst. Bram van Erkel, regisseur van Oebele, had de griep en moest helaas afzeggen.

Op 6 januari 2013 werden de vier liedjes "Jeminee wat is het druk", "Komen ze nou", "Blauw is een rustige kleur" en "Rust is een zeldzame zaak" opnieuw opgenomen, samen met een medley van "De meneer van het hooggerechtshof", "Tijd vliegt", "Aan wakker liggen heb je niets" en "Er is een lied dat komt en dat gaat".

De opnamen vonden plaats in Nederhorst den Berg bij Hans Aalbers Recordings, dezelfde studio waar 40 jaar eerder alle Hamelenlliedjes werden opgenomen, toen onder de naam MC Studio. De vijf nieuw opgenomen liedjes vormen het sluitstuk van de cd en zijn ook verkrijgbaar via Apple Music/iTunes en te beluisteren via Spotify. Han Peekel en zijn cameraploeg hebben tevens opnamen gemaakt voor het Televisiemonument over de serie.

Onderstaand enkele foto-impressies van deze bijzondere dag, klik op de foto voor een uitvergroting.

Foto's Harrie Geelen
Foto's Ben en Ellen Querido
Foto's Meta Veerman
Foto's Gé Nielissen
ONTWERP

De box, inclusief het boekje, is ontworpen door reclamebureau No Guts No Glory uit Hoorn. Hiervoor is gebruik gemaakt van het archief van de KRO en de ruim 2000 foto's en dia's in kleur en zwart/wit uit het archief van Beeld en Geluid. De dia’s zijn voor dit project voor het eerst gecatalogiseerd en kunnen ook bekeken worden op de Beeld en Geluid wiki.

Onderstaand een overzicht van de eerdere ontwerpen.

 

PRESENTATIE

Op 15 april 2013 werd de Hamelen-box feestelijk gepresenteerd in restaurant ’t Wapen van Haarzuylen in Haarzuilens. Na haar welkomstwoord introduceerde Ria Däpp van Digimode/Music Products Han Peekel die de ochtend zou presenteren. Televisiehistoricus Arjan Doolaar vertelde over de totstandkoming van de box, gevolgd door een optreden van het Hamelenkoor samen met Loeki Knol, Margreet Heemskerk en Stanley Stokkermans. Zij zongen "Blauw is een rustige kleur", een van de vier liedjes die opnieuw zijn opgenomen.

Hans van Willigenburg, die jarenlang de serie aankondigde en een gastrol had in deel 2 Het land Snak, overhandigde de eerste exemplaren aan achtereenvolgens tekstschrijver Harrie Geelen, muziekproducent Stanley Stokkermans, regisseur Tineke Notten-Roeffen, theaterproducent Albert Verlinde en hoofdrolspelers Rob de Nijs en Loeki Knol, waarna een leger fotografen de regie overnam. Ook aanwezig waren onder anderen muzikant Gildo del Mistro, grimeuse Tine van Oorschot, schrijfsters Imme Dros en Nicolien Mizee, acteurs Margreet Heemskerk, Ida Bons, Marnix Kappers, Hans Pauwels, Paula Majoor, Arnold Gelderman, Ellen Verheij, John Kuipers, leden van het Hamelenkoor en fans van de serie.

Persfoto's Bob Huitink
Foto's Harrie Geelen
Foto's Gé Nielissen
EASTER EGG

Een 'easter egg' (paasei) is een verborgen extra op een dvd, ook wel bekend als 'hidden feature'. Het item is niet op de gewoonlijk wijze via een menukeuze te selecteren, maar zit in het menu verscholen en moet via een toetscombinatie worden geselecteerd. Ook de Hamelen dvd/cd-box heeft een verborgen item: selecteer op disc 4 ‘Bonus: Fotogalerijen’, ga naar 'Decors' en klik met de pijltjestoets op rechts. Er verschijnt een muzieknoot, klik hierop om het verborgen item te bekijken.

Publicatiedatum: 31 mei 2020
Laatste aanvulling: 31 mei 2020
Terug naar Informatie

HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer