DEEL 25: DE GROT VAN ARDUBAL
Nog altijd op zoek naar meerman Marriman zijn Bertram, Hildebrandt, Aernout en ambtenaar Ogterop de grot van Ardubal binnengegaan terwijl de anderen bij de ingang wachten. Het geluid van vallend gesteente klinkt door de grotten. Hildebrandt en Aernout vinden het veel te eng en besluiten terug naar de ingang te gaan. Bertram en ambtenaar Ogterop ontdekken dat de geluiden gemaakt worden door elf Schepel die met een kruiwagen vol flessen rondloopt. Ze vragen zich af hoe het de malende elf gelukt is om eerder dan hen in Ardubal te zijn gearriveerd.

Met behulp van een touw steekt Bertram een kloof over en gaat Schepel achterna. Schepel gaat een deur binnen en spreekt met meerman Marriman die nog altijd in een fles zit. Hij noemt de elf een "valse knecht" en wil weten waar zijn dochter is, maar Schepel lacht hem giechelend uit. Hij zet de lege flessen weg, samen met de fles waar de meerman in zit. De elf loopt weg met een in zwart doek gewikkelde fles die hij "vriend" noemt. Intussen zijn Hildebrandt en Aernout terug bij Lidwientje en de kinderen, die hen het vreemde gat in de rots laten zien waardoor de maan te zien is.

Hildebrandt vindt het als stadsomroeper maar niets dat het verschil tussen dag en nacht verdwenen is. De Hamelaars hebben niet door dat nimf Nauta hun gesprekken kan horen. Als Barend de natte plek op de rotsen ontdekt waar ze lag is ze al verdampt en uitgegroeid tot een nevelreuzin. Ambtenaar Ogterop wacht nog altijd op Bertram en hoort de kamzang van nimf Nauta. Hij weet dat nimfen terwijl ze hun haren kammen graag zingen, het helpt hen na te denken. Aernout en Hildebrandt gaan de grot weer in om Bertram en Ogterop te waarschuwen voor nimf Nauta maar komen haar al snel zelf tegen.

Hevig geschrokken lopen ze naar de kloof waar Bertram om ambtenaar Ogterop roept, maar die is intussen naar buiten gelopen toen de nimf begon te zingen. Bertram begrijpt niets van hun verhaal en probeert de kloof weer over te steken. Aernout en Hildebrandt denken dat Bertram het wel alleen kan en lopen terug maar stuiten op elf Schepel. Als Lidwientje en Barend vertellen over het vreemde gat waardoor de maan schijnt wil ambtenaar Ogterop dat met eigen zien en volgt hen de grot in.

De kinderen hebben geen zin om nog langer te wachten en Saartje stelt voor om ook naar binnen te gaan. Om niet te verdwalen tekent Jochempje af en toe met krijt een cirkeltje met een kruis op de rotsen. Bertram heeft de kloof overgestoken en hoort nimf Nauta om haar vader roepen. In plaats van meerman Marriman komt ze elf Schepel tegen en een angstige kreet is het laatste wat Bertram van haar hoort.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 1 februari 1975 - Nederland 2 - 19.20-19.50 uur

Opnamedata
14, 26 en 27 september, 11 en 12 oktober 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Rekwisieten
Arjan Top

Souffleuse
Nel van Noorden

Kostuumadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Nimf Nauta - Nanny Cijs
Schepel, de malende elf - Reinoud Anders

Met de stem van
Meerman Marriman - Peter Aryans

LIEDJES

Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Kruiwagenvers van elf Schepel
Reinoud Anders

Grote grutten, wat een grote grot is dat
Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Kamzang Nauta
Loeki Knol

Driemaal om de tafel
Reinoud Anders

Bonne bonne bonnefooi
Rob de Nijs, Koor

DRAAIBOEK

Helaas is van deze aflevering geen draaiboek beschikbaar.

TRIVIA
 • Meerman Marriman is in deze aflevering nog niet te zien, alleen te horen. Hertogin Mélisande wordt op dezelfde wijze ge´ntroduceerd, in deel 35 is zij alleen te horen en vanaf deel 36 ook te zien.
     
 • Dit is de eerste van elf afleveringen die door Rob de Nijs en Harrie Geelen met consumentenvideorecorders zijn opgenomen in kleur en voor de dvd/cd-box digitaal zijn bewerkt. Een fragment waarin het verschil voor en na bewerking goed te zien is staat op YouTube.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 3 van de cd-box. Het lied "Kamzang Nauta" bevat geen gesproken tekst. Op de bonus cd staat het lied "Bonne bonne bonnefooi" zoals destijds verschenen op langspeelplaat. Deze versie mist de tweede stem bij de echo's.       

  DVD
  Van deze aflevering is een opname gemaakt met een consumentenvideorecorder bewaard gebleven die op disc 1 van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat.
   
   
     

                      
  Publicatiedatum: 30 juli 2019
  Laatste aanvulling: 30 juli 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2023
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer