DEEL 26: HET TEKEN VAN NIFF
In de grotten van Ardubal zijn de Hamelaars elkaar uit het oog verloren. Bertram is alleen en op zoek gegaan naar nimf Nauta nadat hij haar heeft horen roepen. Zijn voet stoot per ongeluk tegen een fles en daar blijkt de boze nimf in te zitten. Ze vertelt dat elf Schepel haar een fles liet zien waar dwaallicht Lampioen in zat. Omdat hij een moerasgeest is verwisselden ze van plaats toen ze elkaar aankeken en nu is nimf Nauta net als haar vader geflest. Schepel was hun knecht maar blijkt onbetrouwbaar te zijn.

De malende elf is intussen Aernout en Hildebrandt tegengekomen. Hij belooft hen naar de uitgang van de grot te brengen. Onderweg ziet elf Schepel de krijttekeningentjes die de kinderen hebben achtergelaten om niet te verdwalen. In het rondje met een kruisje herkent hij het teken van Niff en wil weten wie dat op de rotswand heeft gezet. Aernout en Hildebrandt hebben geen idee. In plaats van naar de uitgang worden zij door Schepel meegenomen naar het vreemde gat in de rotsen waar de maan door te zien is terwijl het dag is. Barend, die alleen is, ziet nog net dat het drietal in het maanlicht staat.

De elf spreekt de spreuk 'ik ben Niff, de maan kust mij' uit. Net als in het kasteel van Bambergen lijkt hij in het niets te verdwijnen, samen met Aernout en Hildebrandt. Tegelijkertijd vertelt ambtenaar Ogterop aan Lidwientje wat het maangat zou kunnen zijn. Hij denkt dat het een van de gaten van Niff zou kunnen zijn, vernoemd naar de nimf Niff, dochter van zeepaard Schuitvlot. Omdat ambtenaar Ogterop steeds verder uitwijdt wordt Lidwientje ongeduldig en wil weten wat voor gat het is. De ambtenaar is beledigd dat zijn uiteenzetting wordt onderbroken, maar legt uit dat het een tijdgat is. De tijd staat er stil en men kan er erin reizen zonder dat de tijd verstrijkt.

Zo moet elf Schepel van Bambergen naar Ardubal zijn gegaan. Voordat Lidwientje en ambtenaar Ogterop echt ruzie krijgen komen ze Bertram tegen. Terwijl hij vertelt over nimf Nauta horen ze de kinderen gillen. Zij zijn dwaallicht Lampioen tegengekomen en op de vlucht geslagen. Ze weten te ontkomen en door het geschreeuw weet iedereen elkaar weer te vinden. Barend vertelt wat er met Aernout en Hildebrandt is gebeurd. Misschien zijn zij nu ook in flessen gevangen, want het is duidelijk dat Schepel met hulp van de moerasgeesten zijn vijanden laat flessen.

Terwijl ambtenaar Ogterop met de flessen achterblijft bij de pompoen reizen de Hamelaars door het tijdgat hun vrienden achterna. Nimf Nauta wenst hen een goede reis met de woorden 'vliegende vissen op je weg en de zon op het water'.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 8 februari 1975 - Nederland 2 - 19.20-19.50 uur

Opnamedata
26 en 27 september 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Rekwisieten
Arjan Top

Souffleuse
Nel van Noorden

Kostuumadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Monique Clemens
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Nimf Nauta - Nanny Cijs
Schepel, de malende elf - Reinoud Anders
Dwaallicht Lampioen - Hans Otjes

LIEDJES
Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Hamelen, vijf mijl
Ivo Brautigam

Tijd vliegt
Rob de Nijs, Loeki Knol, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 26. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 26: Het Teken van Niff

TRIVIA
 • Vanaf deze aflevering is het personage Hilletje Labberton, een van de kinderen uit Hamelen, terug en wordt nu gespeeld door Monique Clemens.
   
 • In het oorspronkelijke draaiboek is Jochem een jongen maar bij gebrek aan jongens in het koor werd de rol veranderd in een meisje met de naam Jochempje.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 3 van de cd-box. Op de bonus cd staat een live uitvoering van "Tijd vliegt", opgenomen voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO.

  DVD
  Van deze aflevering is een opname gemaakt met een consumentenvideorecorder bewaard gebleven die op disc 1 van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat.
   
   
     

                      
  Publicatiedatum: 5 augustus 2019
  Laatste aanvulling: 18 augustus 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer