DEEL 27: DE PLOMP VAN TROMP
Terwijl Aernout en Hildebrandt dachten dat elf Schepel hen de uitgang zou wijzen in de grotten van Ardubal heeft hij hen meegenomen door het tijdgat en zijn ze in een moeras terecht gekomen. Schepel neemt het tweetal mee in een bootje om de plomp over te steken naar een kasteel dat voor de helft is weggezakt in de drassige grond. Hij wil niet zeggen wat hij van plan is maar dat wordt al snel duidelijk als Schepel twee tralies laat zakken en Aernout en Hildebrandt zo opsluit. Samen met de fles waarin meerman Marriman zit gaat Schepel naar de troonzaal waar aardworm Ubag rondloopt. Hij is ook een dienaar van Tromp en zou het liefst zelf de fles cadeau doen.

Intussen zijn Bertram, Lidwientje en de kinderen ook door het tijdgat gereisd en bij de rand van de plomp aangekomen. Het valt Lidwientje op dat hoewel het nacht is de maan niet te zien is, alleen door het tijdgat. Volgens Barend klopt de uitleg van ambtenaar Ogterop over het tijdgat niet. Hij vertelde dat de tijd stilstaat voor wie door het gat reist, maar de Hamelaars vertrokken overdag en nu is het nacht. Bertram en Barend besluiten naar het kasteel te zwemmen, in de hoop daar Hildebrandt en Aernout terug te vinden. De anderen blijven wachten en Lidwientje kijkt rond of er een andere manier is om bij het kasteel te komen.

Als moerasmonster Tromp, de koning van de plomp, wordt binnengedragen door andere moerasmonsters vertelt elf Schepel hem dat behalve de flessen met meerman Marriman, nimf Nauta en de feeŽn hij ook twee mensen gevangen heeft. Tromp wil ze direct zien en het luie moerasmonster laat zich naar de gevangenis dragen. Aernout en Hildebrandt hebben intussen een losse steen in hun cel ontdekt, wanneer ze de steen wegschuiven ontdekken ze een gat naar een lager gelegen verdieping. Daar zijn Bertram en Barend net aangekomen. Zij waarschuwen dat moerasmonster Tromp en zijn gevolg onderweg zijn en de steen wordt snel weer teruggeschoven.

De moerasmonsters hebben drietanden waarmee ze Aernout en Hildebrandt door de tralies heen prikken, tot vermaak van Tromp. Lidwientje heeft inmiddels de kleren van Bertram en Barend verzameld en loopt langs het water. Ze ontdekt een bootje met een donkere gedaante in een pij. Hij is weinig spraakzaam en vertelt alleen dat hij veerman Schiermonnik heet. Hij wil haar overzetten en ook weer terug maar meer  niet. Terwijl ze varen krijgt Lidwientje van de veerman een stuk hout om op het water te slaan. Dat houdt de alen weg, die kunnen happen en bijten. De kinderen blijven alleen achter op de oever en hebben letterlijk het nakijken.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 15 februari 1975 - Nederland 2 - 19.20-19.50 uur

Opnamedata
11, 12 en 13 september 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Grafische vormgeving
Jos van Grieken

Rekwisieten
Arjan Top

Grime
Charles Biedermann
Peter Nijhuis
Tine van Oorschot

Souffleuse
Nel van Noorden

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Monique Clemens
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Schepel, de malende elf - Reinoud Anders
Aardworm Ubag - Herbert Joeks
Veerman Schiermonnik - Allard van der Scheer
Moerasmonster Tromp - Paul Brandenburg
Moerasmonsters - Bram Buiten, Ben Duncker, Cor Lieven, Frans Heinsius

Met de stem van
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting

LIEDJES

Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Schipper, mag ik met je mee?
Loeki Knol, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 27. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 27: De Plomp van Tromp

TRIVIA
 • Ambtenaar Ogterop Deux komt in deze aflevering niet voor maar zijn stem is wel te horen. In het begin vertelt hij in een gesproken brief aan de koningin wat er in de grotten van Ardubal is gebeurd.

 • De afleveringen in het moeras werden opgenomen voor de delen die zich in de grotten van Ardubal afspelen.
   
 • Tijdens de tentoonstelling "Kijkbuisvrienden, 70 jaar KinderTVĒ, te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn van 16 juni 2021 tot en met 31 december 2022, werden twee schoenen geŽxposeerd die in Hamelen te zien zouden zijn geweest. Onduidelijk was door welk personage of in welke aflevering. Op de Facebookpagina van Hamelen werd op 8 maart 2022 het antwoord gegeven: de bedoeling was dat Herbert Joeks ze als aardworm Ubag in seizoen 4 zou dragen. Hij struikelde er steeds over dus zijn deze schoenen uiteindelijk niet voor de serie gebruikt.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • Museum van de 20e Eeuw, Hoorn
  7 juli 2021

  CD
  Het lied "Schipper, mag ik met je mee?" is opnieuw gedigitaliseerd en staat op cd 4 van de cd-box.


  DVD
  Van deze aflevering is een opname gemaakt met een consumentenvideorecorder bewaard gebleven die op disc 1 van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. De volledige versie van het lied "Schipper, mag ik met je mee?" staat als track 9 op de bonus cd.

     
     

  Publicatiedatum: 13 augustus 2019
  Laatste aanvulling: 21 juli 2022
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer