DEEL 3: HET TELRAAM VAN TRUUK

Vliegend op het vloerkleed Kamerbreed dat zij van koningin Machteld hebben gekregen zijn de Hamelaars op weg naar de tovenaar Truuk om hem om zijn telraam te vragen voor het land Snak. Truuk ziet de Hamelaars in zijn kristallen bol en is bang dat de het kleed zal neerstorten en besluit hen naar beneden te toveren. Maar de tovenaar is nogal verstrooid en zenuwachtig, en tovert hen eerst in een onweersbui en daarna ondersteboven. Bij de derde poging lukt het wel maar belanden de Hamelaars niet op, maar tot hun nek in de grond. Hun hulpgeroep trekt de aandacht van elf Wortelgroen die op weg is naar Truuk.

De elf heeft de verdwijnhoed van elfenkoning Pipijn bij zich. Omdat het verdwijnen de laatste tijd minder goed gaat moet de tovenaar de hoed herstellen. Wortelgroen besluit om alleen Lidwientje mee te nemen naar Truuk. Daar aangekomen herstelt de tovenaar zijn fout met een simpele vingerknip en staan alle Hamelaars voor hem en zijn leerling, prins Tor van SombriŽ. Hij is door zijn vader, koning Sneu, naar Truuk gestuurd om in de leer te gaan maar zou liever deelnemen aan de Prinsentoto. De hoofdprijs is de hand van prinses Madelein van Bambergen, "de tweede prijs is een draak: haar zuster".

Tor en Madelein zijn verliefd op elkaar, maar zij mag alleen met de winnaar van de Prinsentoto trouwen. Elf Wortelgroen heeft het gesprek tussen Lidwientje en Tor afgeluisterd en besluit ook met de Prinsentoto mee te doen. Hij wil daarvoor de verdwijnhoed stelen, maar Lidwientje en Aernout weten de diefstal te verhinderen door hem de hoed van Hildebrandt mee te geven. Als Truuk hoort dat de Hamelaars zijn gekomen voor het telraam vermoedt hij dat minister Modderijn achter de opdracht zit. Hij probeert intussen hen wel te helpen maar heeft nog nooit van Hamelen gehoord.

Als Hildebrandt uit één van de toverboeken een spreuk hardop voorleest denkt hij dat hij een vogel is. Truuk kan de betovering niet ongedaan maken en adviseert de Hamelaars naar heks Slik te gaan.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 18 maart 1972 - Nederland 1 - 17.00-17.30 uur

Opnamedata
17 en 18 maart 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Mia Schlosser

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Nico Hiltrop

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Ida Bons
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius

Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Verteller - Hans Pauwels
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Truuk de tovenaar - Henk Molenberg
Elf Wortelgroen - Bert Dijkstra

 LIEDJES

Begintune
Huib Orizand, Koor

Ik gaf mijn lief klein Madelein
Will van Selst

Maar een tovenaar...
Rob de Nijs, Ida Bons, Martin Brozius, Will van Selst, Henk Molenberg, Koor

DRAAIBOEK
De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 3: Het Telraam van Truuk
 TRIVIA
 • Dit is de eerste aflevering waarin Will van Selst te zien is als prins Tor van SombriŽ, hij zou tot einde van de serie blijven meespelen.
   
 • Paul Meyer was als eerste gevraagd voor de rol van elf Wortelgroen, hij zou in seizoen 5 wel terugkeren als burgemeester Walg.
   
 • Prins Tor vertelt dat prinses Madelein een zus heeft maar zij wordt in geen enkele andere aflevering genoemd.
   
 • Op zaterdag 18 maart werden de opnamen met kinderen gemaakt en nog diezelfde namiddag werd de aflevering uitgezonden.
   
 • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's.
 • CD
  De liedjes uit deze aflevering staan op cd 1 van de cd-box. De lange begintune is niet bewaard gebleven maar is horen aan het begin van de compilatie van seizoen 1 op de dvd-box. De liedjes "Ik gaf mijn lief klein Madelein" en "Maar een tovenaar..." zijn opnieuw gedigitaliseerd. Op de bonus cd staat "Maanlicht", sfeermuziek uit deze aflevering.


  DVD
  Deze aflevering is niet bewaard gebleven. Ongeveer twaalf minuten zijn opgenomen in de compilatie van het eerste seizoen die op disc 1 van de van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat.

     
     

  Publicatiedatum: 1 september 2018
  Laatste aanvulling: 28 maart 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer