UITGAVEN OP VHS

Ondanks dat de serie grotendeels gewist is zijn er diverse pogingen geweest om het bestaande materiaal op video uit te brengen, eerst op VHS, later op DVD. De beschrijvingen per titel zijn afkomstig van de videohoes, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

1993  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? - DEEL 0
Nadat het Rob de Nijs Museum was omgedoopt in Het Nederlandse Artiesten Museum werden er in een beperkte oplage drie videobanden uitgegeven.
Het eerste deel, dat om onduidelijke redenen Deel 0 heet, bevat de compilatie van het derde seizoen en het concert. Deze band werd samen met Deel 1 gepresenteerd tijdens de HamelenreŁnie.
 
Uitgever:
Het Nederlandse Artiesten Museum
Speelduur:  2 ◊ 48 minuten
Datum: 6 juni 1993
 
Inhoud
Compilatie seizoen 1974
Voordat een nieuwe serie uitzendingen begon werd eerst een overzicht gegeven van de afleveringen uit het vorige seizoen. De verteller hierbij was Hans Pauwels.
Liedjes van Hamelen
Er waren theateruitvoeringen van 'Liedjes van Hamelen' in Tiel, Utrecht en Hoorn. In Hoorn werden televisie-opnamen gemaakt die werden uitgezonden in 1975. In 1989 werden de laatste zes afleveringen herhaald en natuurlijk ook 'Liedjes van Hamelen'. Het Metropole Orkest o.l.v. Dolf van der Linden begeleidde 'Liedjes van Hamelen' met arrangementen van Bert Paige. Er werd gezongen door Loeki Knol, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en het kinderkoor o.l.v. Henk van der Velde. Elisabeth Versluys was de vertelster en de regisseur Fred Rombouts.
1993  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER? - DEEL 1
Deel 1 (eigenlijk Deel 2 omdat er ook een Deel 0 is) van een serie videobanden die in een oplage van 500 werden uitgegeven door Het Nederlandse Artiesten Museum. Deze band werd samen met Deel 0 gepresenteerd tijdens de HamelenreŁnie op 6 juni 1993.
Aflevering 6 (in zwart/wit) is afkomstig uit de collectie van Harrie Geelen, niet geheel compleet maar werd voor deze uitgave wel opgeknapt. Volgens de hoestekst heeft hij zijn banden geschonken maar dat is niet juist. De bedoeling was dat er meer delen zouden volgen maar door onderlinge ruzies is het bij deze ene aflevering gebleven.
 
Uitgever:
Het Nederlandse Artiesten Museum
Speelduur:  48 + 35 minuten
Datum: 6 juni 1993
 
Inhoud
Compilatie van de eerste vijf afleveringen
Voordat een nieuwe serie uitzendingen begon werd eerst een overzicht gegeven van de afleveringen uit het vorige seizoen. De verteller hierbij was Hans Pauwels. De rol van Lidwientje Walg werd in de eerste vijf afleveringen gespeeld door Ida Bons en de regie was van Nico Hiltrop. De uitzendbanden van aflevering 1 t/m 39 bestaan niet meer. Door initiatief van Het Nederlandse Artiesten Museum heeft de KRO deze compilatieband van de eerste vijf afleveringen opgespoord.
Aflevering 6 'Van de prins geen kwaad'
De schrijver van de serie, Harrie Geelen, heeft alle afleveringen (vanaf aflevering zes) thuis van de televisie opgenomen op één van de eerste draagbare videorecorders en heeft alle banden geschonken aan 'The Little Archives of the World' in Amsterdam. Daar worden alle banden, met behulp van speciale apparatuur, gekopieerd op nieuwe tapes. Helaas zijn de opnamen zwart/wit en na ruim twintig jaar is ook de kwaliteit niet zo best. Toch hebben we geprobeerd het uiterste uit het materiaal te halen. Daar Harrie Geelen tijdens de uitzending van opnamebandjes moest wisselen ontbreken een aantal stukjes.
1993  DE HAMELENRE‹NIE 6-6-1993
Op 6 juni 1993 werd voor het eerst een grote HamelenreŁnie georganiseerd. Naast schrijver Harrie Geelen, componist Joop Stokkermans, regisseur Tineke Roeffen, hoofdrolspelers Rob de Nijs en Loeki Knol en leden van het koor waren een groot aantal gastacteurs aanwezig, onder anderen Hans Pauwels, Margreet Heemskerk, John Lanting, Emmy Lopes Dias, Frans Kokshoorn, Carol van Herwijnen, Arnold Gelderman, Tom van Beek, Jules Croiset, Rita Corita, Johan Sirag, Rudi Falkenhagen, Bueno de Mesquita, Georgette Reyevski, Nanny Cijs, Coen Pronk, Marlies van Alcmaer, Pierre van Ostade, Allard van der Scheer, Ellen de Thouars en Maélys Morel.
Tijdens de reŁnie was ook een tentoonstelling ingericht en werden twee videobanden en een cd, uitgebracht door het Nederlandse Artiesten Museum, gepresenteerd. Een amateuropname werd in een oplage van 150 exemplaren uitgegeven op video.
 
Uitgever:
Het Nederlandse Artiesten Museum in samenwerking met Linda Pictures
Speelduur:  60 minuten
Jaar: 1993
 
Inhoud
Zondag 6 juni 1993 vond er in het KRO-gebouw in Hilversum de reŁnie plaats van het kinderkoor Henk van der Velde uit Amsterdam. Dit ter gelegenheid van de release van cd nummer twee en de eerste twee videotapes van de tv-serie "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?".
De dag begon om 14.00 uur en duurde tot 17.30 uur. Meer dan 150 mensen waren aanwezig op deze zeer warme dag. Voor het eerst in Nederland vond er een reŁnie plaats van mensen die aan een tv-serie hadden meegewerkt. Niet enkel was het kinderkoor aanwezig, maar ook een groot aantal acteurs en actrices waren van de partij. Denk maar aan namen als: Rudy Falkenhagen, Rob de Nijs, Loeki Knol, Margreet Heemskerk, Emmy Lopez Diaz en John Lanting, om er maar een paar te noemen.
Tijdens deze unieke dag waren er de drie hoofdgasten: Harrie Geelen, de schrijver; Joop Stokkermans, die voor de muziek verantwoordelijk was; en de dame die de regie deed van aflevering zeven tot vijfenveertig, Tineke Roeffen. Zij kregen dan ook de video's en de cd uitgereikt. Op de voorkant van de hoes zie je "de grote drie" met onze cd, gefotografeerd door onze fotografe Finy Siersma.

Amateurfilmers
Rick van Voorden
Ed van der Meer
Tanja Koetsier

Montage
Arie Moltmaker

Hoesontwerp
Arie Moltmaker
Tanja Koetsier

2001  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN? - LEUKE KINDERLIEDJES UIT DE SERIE
Het concert 'Liedjes uit Hamelen' dat de vier hoofdrolspelers en het koor in 1975 in Hoorn gaven werd in 2000 herhaald ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KRO. Voor deze uitzending werd vertelster Elisabeth Versluys vervangen door Yvon Jaspers. Een jaar later werd de bewerkte versie van het concert op VHS uitgebracht, waarbij het woord 'meneer' uit de titel werd weggelaten. Op de hoestekst wordt gesproken van "duizenden kijkers", zonder overdrijven waren dat miljoenen kijkers. 
 
Uitgever:
Strengholt Multimedia/KRO
Speelduur:  48 minuten
Jaar: 2001
 
Inhoud
De populaire kinderserie die ooit door de KRO werd uitgezonden, wist duizenden kijkers aan zich te binden. Vorig najaar zond de KRO een speciale Hamelen-aflevering uit, waarin vele liedjes ten gehore werden gebracht. Deze uitzending werd, op veler verzoek, op video gezet. Speciaal voor alle Hamelenfans die willen terugblikken in de tijd.
Een groot aantal van de acteurs en actrices staan hun royaltyvergoeding af aan een goed doel. Hiervoor is in samenspraak met de KRO het Wilhelmina Kinderziekenhuis gekozen.
2002  KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER?
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de balletafdeling van wijkvereniging De Weide uit Hoogeveen organiseerde balletlerares Irma van Mourik een jubileumvoorstelling gebaseerd op de serie. Op 11 december 2002 vonden 's middags en 's avonds twee uitverkochte uitvoeringen plaats in theater De Tamboer met speciale medewerking van Rob de Nijs, Martin Brozius en Will van Selst. Gert-Jan de Warm van Stichting Hamelen '97 speelde prins Guurt van Grasp en verzorgde het schimmenspel. Een registratie van de danstheatervoorstelling werd in eigen beheer op video uitgebracht.
 
Speelduur: 
103 minuten
Jaar: 2002
Met medewerking van:  Rob de Nijs, Martin Brozius, Will van Selst
Een idee van en geproduceerd door:   Irma van Mourik 
Uitgevoerd door:Balletafdeling "De Weide", "De Dansschool" en vele anderen
Camera en montage:Roy Westerkamp
Camera en lay-out videohoes:Han Schmidt
Ontwerp poster:Nick Kodden 
 
Uit het programmaboekje: Droom komt uit
De balletafdeling van wijkvereniging De Weide in Hoogeveen beleeft de laatste jaren een flinke groei. In 1992 werd gestart met een kleine groep kinderen. Begin dit jaar is een vijfde groep gestart en er staan al weer kinderen op een wachtlijst. Deze activiteit van de wijkvereniging bestaat al weer tien jaar dus Ö tijd voor een feestje.
Zo groeide bij mij het idee, om ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, een balletvoorstelling te gaven met een heleboel extra's. Met kostuums, semi professionele dansers, make up en grime. Misschien met een bekende Nederlander erbij en een optreden in een zaal op een groot podium.
Het idee van een gedanste toneelvoorstelling is niet nieuw, maar het idee voor deze speciale gelegenheid wel.
Van jongs af aan ben ik een enorme "Hamelen-fan". Bij veel ouderen beter bekend van de TV serie "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?" Het lag dus voor de hand met dit sprookjesachtige verhaal wat te gaan doen.
Vanaf het begin heeft iedereen die ik benaderde, enthousiast gereageerd. En van het een komt het ander. De teksten, de liedjes en de muziek van de voorstelling zijn op CD vastgelegd. De Stichting Hamelen organiseert speciaal voor deze voorstelling een tentoonstelling met unieke foto's van deze TV-serie.
Ik ben aan een groot aantal mensen veel dank verschuldigd. Dit geldt ook voor bedrijven, vrijwilligers van de wijkvereniging en instanties die deze voorstelling mede mogelijk hebben gemaakt.
En nu is het dan zover. Mijn droom komt uit. Dankzij de grote inzet van veel mensen, van klein tot groot, gaan we even terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Niet voor de buis maar in theater De Tamboer. Ik hoop dat u geniet van deze dansvoorstelling.
Irma van Mourik 
Publicatiedatum: 20 mei 2020
Laatste aanvulling: 20 mei 2020
Terug naar Media

HAMELEN |
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
© 2018-2023
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer