DEEL 14: DE BRUIDEN VAN DRIL

In de vliegende pompoen die zij van de feeŽn Troetel en Snoertje hebben gekregen zijn de Hamelaars op zoek naar Morpuys, het land dat koning Mink is kwijtgeraakt en waar prinses Madelein door een betoverde spiegel ook terecht is gekomen. Bertram en Lidwientje besturen de pompoen terwijl Aernout en Hildebrandt vertellen wat er onder hen te zien is. Prins Tor reist per paard, maar hem zijn ze uit het oog verloren. Door het slechte weer schudt alles heen en weer. Vrouwelijke wezens omsingelen plotseling de pompoen. Hildebrandt valt van schrik flauw.

Als ze weer verdwenen zijn besluit Bertram om te landen bij een ruÔne op een rotspunt. Samen met Hildebrandt en Aernout gaat hij op onderzoek uit, Lidwientje en de kinderen blijven op hen wachten. In het kasteel ontdekken ze de vrouwelijke wezens, zingend en dansend rond een met een blauwe doek bedekte kist. Het zijn de heksen van Dril, onder leiding van opperheks Ka van de Kikkerberg, die zegt dat de hele nacht om het uur gedanst moet worden. Een andere heks, Eefje Eenoog, trekt het doek weg. In de glazen kist ligt prins Tor in een diepe slaap. Zijn paard is omgetoverd in een blauw konijn.

De heksen maken ruzie over wie hem mag hebben, want als een heks met een prins trouwt zal ze weer jong worden. Als Eefje hun leren schoenen ruikt worden Bertram, Hildebrandt en Aernout ontdekt. Ze worden in een kerker gevangen gezet waar ook waternix Assia van Karnagel opgesloten zit. Zij heeft prins Tor een vergiftigde appel gegeven waardoor hij 'stil staat', om te voorkomen dat hij met één van de heksen moet trouwen. Alleen door een kus van een maagd kan hij weer wakker worden.

Assia vertelt ook dat heksen geen spiegelbeeld hebben en door spiegels worden opgezogen. Ze verliezen dan ook hun toverkracht. Op dat moment komt Lidwientje binnen, zij was ongerust en wilde niet langer buiten wachten. Ook de kinderen zijn het kasteel binnengeslopen maar worden ontdekt door de heksen. Terwijl zij proberen te ontsnappen kust Lidwientje prins Tor snel wakker. Met behulp van het spiegeltje van Lidwientje lukt het om de heksen te laten verdwijnen, alleen Eefje Eenoog weet te ontsnappen. De anderen worden bevrijd en waternix Assia, die zeer weledelgeleerd is, vertelt over haar vader die spiegelmaker is.

Hij kan halfdoorlatende spiegels maken die allerlei wezens en zelfs landschappen kunnen opzuigen. Zijn spiegels zijn gebruikt om prinses Madelein en Morpuys te laten verdwijnen. De vader van Assia woont in grot Karnagel in het land Paay. Dat wordt het volgende reisdoel van de pompoen. Assia zelf gaat ook mee. 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 27 oktober 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
17 en 18 augustus 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Waternix Assia van Karnagel - Andrea Domburg
Heks Ka van de Kikkerberg - Georgette Reyevsky
Heks Eefje Eenoog van de Regenvallei - Hetty Blok
Heks Ludmilla van de Eiken - Ellen de Thouars
Heks Popeya van Schier - Rita Corita
Heks Puck van Spicht - Betsy Smeets

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Ienemienemom (Interlude)
Hetty Blok

Ienemienemom (Ontwaak)
Hetty Blok, Georgette Reyevsky, Rita Corita, Betsy Smeets, Ellen de Thouars

Komen ze nou?
Koor (Sandra Ruiter)

Heksenhop
Rita Corita

Blauw is een rustige kleur
Loeki Knol, Rob de Nijs, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

 

DRAAIBOEK
Het complete draaiboek van deel 14, met dank aan Lennart Benschop. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 14: De Bruiden van Dril
TRIVIA
 • Drie van de vijf heksen zouden in latere afleveringen weer opduiken: Eefje Eenoog in deel 15, Popeya van Schier in deel 17 en Ludmilla van de Eiken in seizoen 5.
      
 • Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als grimeur schreef Arjen van der Grijn het boek '50 jaar Grijngrime'. Hierin vertelt hij onder meer dat hij het ooglapje van heks Eefje Eenoog voor een optreden van David Bowie in TopPop, uitgezonden op 18 februari 1974, opnieuw heeft gebruikt toen de zanger een ontstoken oog had. David Bowie zou, als zijn alter ego Ziggy Stardust, een ooglapje blijven dragen.
   
 • Er zijn enkele verschillen met het draaiboek en de uiteindelijke aflevering:
  - Ivo Brautigam (Barend) zou de solo zingen in "Komen ze nou", uiteindelijk werd deze gezongen door Sandra Ruiter.
  - Volgens het draaiboek verdwijnen alle heksen als hoofdheks Ka van de Kikkerberg in een spiegel kijkt, in de uitzending verdwijnen ze pas als iedere heks afzonderlijk in een spiegel kijkt; Eefje Eenoog weet hieraan te ontsnappen.
  - In plaats van een hagedis legt heks Ludmilla een adder op prins Tor.
   
 • Net als 'De rattenvanger van Hamelen' is ook 'De waternix' (Die Wassernixe) een sprookje van de gebroeders Grimm.
   
 • Omroeper Hans van Willigenburg kondigde na de uitzending aan dat de volgende aflevering op 24 november zou zijn maar vergiste zich in de titel, in plaats van 'De Lelijke Slaapster' zei hij 'De Schone Slaapster'.
     
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • Pagina uit KRO Studio
  van 27 oktober 1973.

  CD
  De liedjes uit dit deel zijn voor het eerst gedigitaliseerd en staan op cd 2 van de cd-box. "Ienemienemom (Ontwaak)" was al eerder uitgebracht maar is nu helemaal te horen. Op de bonus cd staan in 2013 opnieuw opgenomen versies van "Komen ze nou?" en "Blauw is een rustige kleur" en een derde, niet gebruikte opname van "Ienemienemom". 


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een fragment van 12 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit zeer matig is, naast een complete geluidsopname van goede kwaliteit. Ongeveer vijf minuten zijn opgenomen in de compilatie van het derde seizoen die op disc 1 van de dvd/cd-box en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. Nieuwe versies van de liedjes "Komen ze nou?" en "Blauw is een rustige kleur" staan als track 18 en 19 op de cd.

     
     

  Publicatiedatum: 19 mei 2019
  Laatste aanvulling: 14 juli 2019
  Screenshots © KRO, screenshot TopPop © AVROTROS
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer