DEEL 15: DE LELIJKE SLAAPSTER

De Hamelaars zijn in de vliegende pompoen op weg naar het land Paay, samen met waternix Assia. Zij vertelt over slot Lips, het kleine kasteeltje dat vanuit de lucht te zien is. Het is een slaapslot want de bewoners, de koning en koningin van Ka en hun hofhouding, slapen al honderden jaren als gevolg van een vloek door een boze fee uitgesproken bij de geboorte van hun dochter. In de loop der jaren is de omgeving van het slot overwoekerd door een prikhaag, ook wel stekeltuin genoemd. Lidwientje vindt het verhaal veel lijken op Doornroosje.

Volgens nix Assia is dit geen sprookje want de prinses heeft zich op haar achttiende verjaardag niet geprikt aan een spinnewiel. Zij werd gestoken door de heks Armgard, vermomd als een wesp, om voor altijd in slaap te vallen. Dankzij fee Kalfsvel werd dit omgezet in 300 jaar slaap voor het hele kasteel. De bewoners van het land Ka hebben het land herverdeeld of zijn weggetrokken. Iedereen zal weer wakker worden als de prinses gekust wordt door een prins, bijvoorbeeld prins Tor, maar dan moet hij wel met haar trouwen. Niemand vindt dat een goed plan maar op aandringen van Lidwientje landt de pompoen toch naast de stekelhaag.

Prins Tor voelt er ook weinig voor een vreemde prinses wakker te kussen maar hij heeft wel de eed afgelegd over het redden van prinsessen in nood. Bertram herinnert Lidwientje er tot haar schrik aan dat hij door de koningin tot prins is benoemd en dus ook de prinses zou mogen wekken. Nadat een weg door de stekeltuin is gebaand blijkt iedereen in het kasteel inderdaad te slapen en zijn de vertrekken bedekt met stof en spinrag. Koning Antifoon slaapwandelt zelfs. Prins Tor heeft de prinses gevonden en ze blijkt een oude vrouw te zijn. "Het gebeurt wel vaker dat vrouwen liegen over hun leeftijd", aldus Aernout.

Lidwientje is in tranen als Bertram vindt dat hij haar toch wakker moet kussen, maar hij twijfelt. Waarom draagt de prinses liters parfum? De Hamelaars besluiten om nog even te wachten. Als Hildebrandt voor de grap de kroon van de koning opzet, wordt iedereen in het paleis ineens wakker. Prins Tor blijkt aan zijn prinsenplicht te hebben voldaan en zal nu met de lelijke prinses moeten trouwen. Bertram vertrouwt haar niet, ze ruikt aan alles en er zijn geen spiegels in het paleis. Hij laat Lidwientje de bruid een spiegel cadeau geven en als ze daar in kijkt is ze ineens verdwenen.

Het was heks Eefje Eenoog in vermomming die hoopte alsnog met een prins te kunnen trouwen. De echte prinses Genoveva zat tussen het keukenpersoneel. Omdat de betovering nu verbroken is hoeft prins Tor tot ieders opluchting niet met haar te trouwen.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 24 november 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
28 en 29 september 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Choreografie
Karel Poons

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Waternix Assia van Karnagel - Andrea Domburg
Heks Eefje Eenoog van de Regenvallei - Hetty Blok
Koning Antifoon van Ka - Wim van den Brink
Koningin Polyhymnia van Ka - Nell Koppen
Prinses Genoveva - Wendela de Vos
Kok - J. Brak
Keukenmeid - C. Booymans
Herauten - Hans Klatser, Wil Jansen
Kleermakers - John Raaymakers, Erik Swakman
Dansende hofhouding - Maria Hunfeld, Anneke Engers, Betty Kal, Hennie Steenbergen, Ad Berbers, Hennie Teunisse, Ide Rijper, Howard Maduro

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Voor geen geld
Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius, Ab Hofstee, Will van Selst, Koor

Slapende honden bijten niet
Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Nog eve, Genoveve
Hetty Blok, Koor

Wij houden in 't geheel niet van mekaar
Rob de Nijs, Loeki Knol, Will van Selst, Wendela de Vos, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 15, met dank aan Lennart Benschop. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 15: De Lelijke Slaapster

TRIVIA
 • Wim van den Brink en Nell Koppen waren in het echt ook met elkaar getrouwd.
   
 • De dansende hofhouding waren leerlingen van de Scapino Dansacademie onder leiding van Karel Poons, de andere leden van het hof waren afkomstig van Thonhauser Figuratie.
   
 • Hoewel er kort naar verwezen wordt ontbreken er beelden van dit deel in de compilatie van seizoen 3.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD

  Pagina uit KRO Studio
  van 24 november 1973.

  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 2 van de cd-box. Op de bonus cd staat "Kamermuziek", sfeermuziek uit deze aflevering.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een fragment van 23 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit zeer matig is, naast een geluidsopname van redelijke kwaliteit van 45 minuten. Er zijn geen beelden van deze aflevering opgenomen in de compilatie van seizoen 3.
   
   
    

                      
  Publicatiedatum: 24 mei 2019
  Laatste aanvulling: 24 mei 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2023
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer