DEEL 17: LOOIE DET VAN KALKEDOT
Met de halfdoorlatende spiegel van nix Assia komen de Hamelaars in het land van Links terecht, maar nog niet in Morpuys. De omgeving waarin ze zich bevinden is desolaat en het lijkt alsof er niemand woont. Hildebrandt vindt het er maar eng en durft nauwelijks te kijken. Samen met Aernout en prins Tor gaat hij op onderzoek uit, terwijl Bertram, Lidwientje en de kinderen op hen blijven wachten. Barend vindt een richtingaanwijzer met in spiegelschrift de namen Kalkedot en Niemandsland. Plots gaat er een luik in de grond open en komen koning Pancras van Maling en zijn dochter prinses Zwijnhilde tevoorschijn.

Zij houden zich verborgen voor de aardreus Looie Det van Kalkedot, die ooit de koning uit een moeras redde. Als dank beloofde de koning de reus het eerste wat hij zou zien wanneer hij weer in zijn paleis zou zijn aan hem te schenken. Bij aankomst bleek zijn dochter net te zijn geboren, nu twintig jaar geleden. Omdat het woensdag is en wassende maan kan de reus ieder moment wakker worden en uit de grond omhoog kruipen. Koning Pancras verwacht dat Looie Det nu de hand van de prinses komt opeisen. Van die toezegging heeft de koning nu spijt. Intussen hebben Hildebrandt, Aernout en prins Tor de soldaat Jan Reserve gevonden die zich in een hol schuilhoudt.

Hij heeft de opdracht gekregen de reus neer te schieten en wacht totdat hij zijn gezicht zal laten zien. Hij wordt vergezeld door zijn vriendin die hij dikke Pop noemt. Zij blijkt een oude bekende te zijn, heks Popeya van Schier, één van de heksen van Dril. In het land van Links bestaat geen toverkracht en daardoor kan zij tot haar teleurstelling niet meer toveren. Prins Tor biedt zijn hulp aan bij het verslaan van de reus, want wat kunnen een soldaat en een machteloze heks aanrichten? Maar Jan wil geen hulp zodat hij de beloning alleen kan opstrijken. Als de aardreus inderdaad uit de aarde omhoog woelt ziet hij Popeya aan voor prinses Zwijnhilde.

Behalve met haar trouwen wil Looie Det vooral dat zij hem krabt, want aardreuzen hebben altijd jeuk. Jan Reserve wil hem neerschieten maar Bertram is hem voor en doet de reus een voorstel: als hij Popeya laat gaan zullen alle kinderen hem uitgebreid krabben. Dat wil Looie Det liever dan trouwen met een prinses. De reus gaat languit liggen en de kinderen krabben net zo lang totdat hij geen jeuk meer heeft. Koning Pancras en prinses Zwijnhilde keren terug naar hun paleis waar Jan Reserve zijn beloning aan heks Popeya schenkt zodat zij een brouwerij kan beginnen. Als dank zet Looie Det iedereen op zijn hoofd en brengt hen naar Morpuys. 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 19 januari 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.40 uur

Opnamedata
7 en 8 januari 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Aardreus Looie Det van Kalkedot - Jan Blaaser
Koning Pancras van Maling - Onno Molenkamp
Prinses Zwijnhilde - Kika Mol
Heks Popeya van Schier - Rita Corita
Soldaat Jan Reserve - Henk van Ulsen
Lakei - Ton Schouten

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Looie Det
Henk van Ulsen

Lieve deugd
Ab Hofstee, Martin Brozius

Bertram Bierenbroodspot
Rob de Nijs, Loeki Knol, Koor

Krabben waar het jeukt
Jan Blaaser, Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Reizen op een reus
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst, Jan Blaaser, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 17, met dank aan Lennart Benschop. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 17: Looie Det van Kalkedot

TRIVIA
 • De namen Looie Det en Kalkedot zijn afkomstig uit het knikkerspel.
   
 • Tijdens de scène waarin de kinderen de rug van Looie Det krabben, zijn er links enkele seconden een paar voeten te zien - liep opnameleider Leo van Sighem per ongeluk door het beeld, achter een gordijn?
   
 • Deze aflevering duurt tien minuten korter dan de andere afleveringen uit dit seizoen.
   
 • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 2 van de cd-box. Van "Lieve deugd" bestaat geen opname, het wordt in de aflevering kort gezongen. 


  DVD

  Pagina uit KRO Studio
  van 19 januari 1974

  Deze aflevering is niet bewaard gebleven. Ongeveer zeven minuten zijn opgenomen in de compilatie van het derde seizoen die op disc 1 van de dvd/cd-box en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. Er bestaat ook een audio-opname van matige kwaliteit. Het lied "Bertram Bierenbroodspot" is te horen bij de fotogalerij Afleveringen op disc 4 van de dvd/cd-box.

     
     

  Publicatiedatum: 9 juni 2019
  Laatste aanvulling: 9 juni 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer