DEEL 18: DE POPPEN VAN SIJS

Sinds de plotselinge verdwijning van koning Mink wordt het land Morpuys geregeerd door de Paarse Ridder van Gil. Hij werd regent nadat hij prinses Vossestaartje, de 18-jarige kleindochter van koning Mink, gered had na een overval. Terwijl de hofhouding vluchtte wist hij de bandieten te verjagen, waarna de dankbare prinses hem uitnodigde in het paleis. Zij weigert te geloven dat haar grootvader niet meer leeft, hij is alleen vermist. Ze heeft tegen haar zin in toegestemd zijn plaats op de troon in te nemen maar heeft zich bedacht en wil nu het paleis ontvluchten.

Als de Hamelaars in Morpuys aankomen besluiten zij zich als bedelaars voor te doen om zo naar prinses Madelein te kunnen zoeken. Hildebrandt en Aernout leren in de herberg 'Hond in de pot' baron Schriljoen kennen en weten hem ervan te overtuigen dat zij potsenmakers zijn en graag aan het hof willen optreden. De parmantachtige baron, die ceremoniemeester is op de kroondag, nodigt hen uit in het paleis waar ze de Paarse Ridder ontmoeten. Het blijkt prins Guurt van Grasp te zijn die de twee Hamelaars ook herkent en hen laat opsluiten.

Hun cel is naast de varkensstal en door de tralies zien zij prinses Vossestaartje in gesprek met een varkenshoedster, die niemand minder dan prinses Madelein blijkt te zijn. Zij laten Aernout en Hildebrandt uit de gevangenis ontsnappen. Intussen hebben de andere Hamelaars in de bossen van Morpuys zottin Sijs leren kennen. Deze poppenspeelster wordt ook wel rare of malle Sijs genoemd. Ze is een trouwe aanhanger van koning Mink, zo trouw dat ze zelfs de ramen heeft ingegooid van het paleis om haar ongenoegen te uiten. Zij vertelt wat haar assistent Mijdrecht heeft gezien.

Hij spreekt alleen in gebarentaal en heeft gezien hoe de overval op prinses Vossestaartje in scène is gezet. De Paarse Ridder heeft daarna de overvallers uitbetaald. Als Hildebrandt en Aernout weer terugkeren vertellen ze dat prins Guurt de Paarse Ridder is en dat prinses Madelein in het paleis is. Prins Tor is dolblij als hij hoort dat zijn geliefde gevonden is maar valt flauw als Aernout vertelt dat ze varkenshoedster is. Bertram bedenkt een list met behulp van de poppen van Sijs om prins Guurt te ontmaskeren. De Hamelaars geven een poppenkastvoorstelling op het paleis, waarin ze laten zien hoe de Paarse Ridder de overvallers omkocht.

Prinses Vossestaartje is er ook bij wanneer prins Guurt zichzelf herkent en de poppenkast omver duwt. Hij holt de troonzaal uit, achterna gezeten door prins Tor en Bertram. Ze zijn net te laat, want hij weet door een spiegel te ontsnappen, terug naar het land van Rechts en heeft prinses Madelein met zich meegenomen.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 16 februari 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
8 en 9 februari 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel
Zottin Sijs - Andrea Domburg
Mijdrecht - Bueno de Mesquita
Prinses Vossestaartje - Maélys Morel
Baron Schriljoen - Arnold Gelderman
Kamermeisje - G. van Brakel
Waard 'Hond in de pot' - M. de Waal
Lakei - Kurt Otto
Kokkin - D. Kesselaar-Jansen
Koksmaatjes - Bart Henni, Ton Voorhaar
Hofdames - Betty Hashem, C. Knoops
Soldaten - John Bennett, Tjerk Rademaker, Bob Jouby

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Schiet in een lach of ik schiet
Martin Brozius, Ab Hofstee, Koor

Stiekempjes spioneren
Koor

Poppenkast voor, poppenkast na
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst, Maélys Morel, Andrea Domburg, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 18, met dank aan Lennart Benschop. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 18: De Poppen van Sijs

TRIVIA
  • De poppenkastpoppen van Sijs werden gemaakt door Berry Roestenburg, docent beeldende expressie van het doveninstituut uit St. Michielsgestel die voor Oebele al vaak decorstukken en rekwisieten had gemaakt. Op de foto heeft Bertram de pop van prins Guurt vast.
     
  • John Bennett, Tjerk Rademaker en Bob Jouby waren leden van het Stuntteam Hammy de Beukelaer.
     
  • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 2 en cd 3 van de cd-box. Op de bonus cd staan "Koningsgezind" en "Hofmuziek", sfeermuziek uit deze aflevering.


    DVD
    Van deze aflevering is alleen een geluidsopname bewaard gebleven. Ongeveer vijf minuten zijn opgenomen in de compilatie van het derde seizoen die op disc 1 van de dvd/cd-box en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. De volledige versie van het lied "Poppenkast voor, poppenkast na" staat als track 7 op de bonus cd van dvd/cd-box.

       
       

    Publicatiedatum: 12 juni 2019
    Laatste aanvulling: 12 juni 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer