DEEL 20: HET THEEHUIS VAN GEERTE
Met de vliegende pompoen achtervolgen de Hamelaars prins Guurt die ontsnapt is op het vliegend vloerkleed Kamerbreed. Nix Assia staat achter het stuur en manoeuvreert de pompoen hoog de lucht in, zo hoog dat Aernout er luchtziek van wordt en het vloerkleed niet meer te zien is. Ze wil niet zeggen waarom, want "als de mond kwekt zingt het hoofd niet". Plotseling meldt zich een vriendelijk wezen bij een van de ramen met de vraag of er pap is. Het is luchtgeest Lier en naar hem was nix Assia op zoek. Zij vraagt aan Lier of hij samen met de andere luchtgeesten en winden prinses Madelein, die nu een waai is, naar Iewie wil blazen.

Iewie is een windstil land en daar woont ook Mutte de oppertrol. Zij is de aartsvijand van Geerte de theetrol die zelf de baas wil worden. Trollen zijn vrouwelijke wezens en gespecialiseerd in het maken van bijzondere theeŽn. Dankzij de thee van Geerte is prinses Madelein verandert in een waai en lichter dan een veer. Prins Guurt is inmiddels aangekomen bij het theehuis van zijn tante Geerte om haar te waarschuwen voor de komst van nix Assia en de Hamelaars. Geerte zegt niet bang te zijn, bovendien bereidt zij zich voor op de trollentrappel, een dans gevolgd door een toets in de vorm van een theeceremonie.

Hieroor moet ze tien verschillende theeŽn bereiden. Ook moet ze drie vragen beantwoorden die beoordeeld zullen worden door Mutte. Diverse andere trollen staan Geerte bij en ze hoopt door het slagen voor de toets de plaats te kunnen innemen van Mutte, die pas op het laatste uur komt. Inmiddels is de pompoen bij het theehuis aangekomen. Nix Assia bedenkt een list, waarbij zij zich zal voordoen als Mutte. Aan de Hamelaars heeft zij al verteld dat Mutte haar oudste zuster is. Samen met Lidwientje verkleedt zij zich als trol en gaat het theehuis binnen waar Geerte en de andere trollen al begonnen zijn aan de trappel.

Intussen probeert prins Guurt te vluchten op Kamerbreed, maar de kinderen hebben het vloerkleed verstopt. Prins Tor daagt hem uit voor een duel maar voordat de strijd goed en wel begonnen is heeft Bertram prins Guurt al met een bloempot bewusteloos geslagen. Via de drie vragen probeert nix Assia erachter te komen welke thee Madelein in een waai heeft veranderd. Dat lukt en als ze ook het recept van de thee heeft ontfutseld die weer een prinses van een waai zal maken onthult Assia wie zij werkelijk is. Geerte en de andere trollen zijn zo verbaasd dat het Assia en Lidwientje lukt hen te besprenkelen met de thee. De trollen veranderen allemaal in waaien. In de pompoen wordt de reis voortgezet naar Iewie, waar Mutte woont en prinses Madelein naar toe geblazen is.

 
 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 13 april 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
29 en 30 maart 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads
Hans van der Beek

Decoruitvoering
Hans Mellegers

Souffleuse
Nel van Noorden

Toneel
Herman van Meeteren
Tim Hueting

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Decoratie
André Groos

Rekwisieten
Arjan Top

Grime/make-up - kapster
Egon Schindler
Arjen van der Grijn
Winnie Gallis

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Beeld
Karel Kostman
Harry Kamst

Beeldwisseling
Wim Timmer

Beeldbandmontage
Wim Franken

Geluid
Ger Zaadnoordijk
Leo Visser
Ruud Schouten

Licht
Ot Masno
Cor Jacobs
Henk Bergsma
Jan Bollebakker

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Henk Walison
Theo Josselet
Daan FrŲger
Sietse Lemmers
Rob van den Heuvel

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Waternix Assia van Karnagel - Andrea Domburg
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel
Geerte de theetrol - Enny de Leeuwe
Luchtgeest Lier - Arnold Gelderman
Trol Ambam - Mimi Kok
Trol Trijp - Liesbeth Struppert
Trol zonder naam - Ellen Verheij
Trol Tuit - Eva Smith
Trollen - Thea Mastenbroek, Henny Kooyman, Agnes Magnée, Marcelle Smit, Anneke Bos, Gerry Rolff

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Fitness
Mimi Kok, Liesbeth Struppert, Ellen Verheij, Eva Smith

Trollentrappel
Enny de Leeuwe, Mimi Kok, Liesbeth Struppert, Ellen Verheij, Eva Smith

Gejaagd door de wind
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 20. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid; klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 20: Het theehuis van Geerte

TRIVIA
 • Els van Rooden was gevraagd voor de rol van één van de trollen, maar moest door andere verplichtingen de rol afslaan. Haar echtgenoot Paul Pouwels had eerder aflevering 6 geregisseerd. Wieteke van Dort en Marjan Berk werden ook overwogen voor de rol van één van de trollen.
    
 • Han Bentz van den Berg was als eerste gevraagd voor de rol van luchtgeest Lier. Het is niet bekend wie luchtgeest Norveg en de andere luchtgeesten speelden, wellicht leden van een dansgroep.
   
 • Het uiterlijk van Geerte is geÔnspireerd op dat van actrice Glenda Jackson als koningin Elizabeth I (zie foto) in de destijds populaire serie Elizabeth R.
   
 • De namen Mutte ("is de baas"), Iewie ("waait het nooit") en Grutte ("heeft zich verkocht voor tien pond kaas") zijn afkomstig uit het aftelrijmpje Iene Miene Mutte:

    Iene miene mutte
    Tien pond grutten
    Tien pond kaas
    Iene miene mutte is de baas
    Ie wie waai is eerlijk weg
     
 • In deel 21 van Oebele, Oebele houdt verkiezingen..., zit ook een lied met de titel 'Trollentrappel', maar zonder tekst.

 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 •  

  CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 3 van de cd-box. Het lied "Fitness" bevat geen gesproken tekst, alleen kreten van de trollen.


  DVD
  Van deze aflevering is een complete opname in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is, naast een geluidsopname van goede kwaliteit. Ongeveer drie minuten zijn opgenomen in de compilatie van het derde seizoen die op disc 1 van de dvd/cd-box en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. De volledige versie van het lied "Gejaagd door de wind" staat als track 8 op de bonus cd.

     
     

  Publicatiedatum: 13 juli 2019
  Laatste aanvulling: 13 juli 2019
  Screenshots © KRO, screenshot Elizabeth R © BBC
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer