DEEL 22: EEN TOEZIEND OOG...
Het vierde seizoen begint na de bruiloft van prins Tor en prinses Madelein. De Hamelaars zijn samen met ambtenaar Ogterop Deux in de vliegende pompoen op weg van Sombrië naar Bambergen. Hildebrandt en Aernout reizen op het vliegend vloerkleed Kamerbreed, samen met een vat wijn dat ze hebben meegesmokkeld van het bruiloftsfeest. Bertram en Lidwientje mijmeren over hun eigen huwelijk als ze weer terug zijn in Hamelen. Ambtenaar Ogterop vraagt zich af waarom de petemoeien van prinses Madelein, de feeën Snoertje en Troetel, niet op de bruiloft waren.

Op dat moment zoekt fee Snoertje in haar glazen bol naar de vliegende pompoen. Aernout en Hildebrandt zien haar boven de pompoen verschijnen en denken dat ze te veel wijn hebben gedronken. De pompoen begint heftig te schudden, totdat de fee weer verdwenen is. Ze wil de pompoen graag terug hebben om te kunnen vluchten. Het is niet duidelijk waarom, al is er iets gebeurd met fee Troetel. Alleen haar stem is te horen en ze maant fee Snoertje haast te maken anders treft haar hetzelfde lot.

Snoertje wil de pompoen niet terughalen zolang de Hamelaars er nog inzitten. Ze besluit te gaan lopen naar het kasteel van Bambergen. Als ze haar spullen heeft gepakt, inclusief de kat Carabas, staat ineens Schepel, de malende elf, voor de deur. Hij heeft een boodschap namens nimf Nauta: "Waarheen je ook rent, en wie je ook kent, hoe dik ook z'n muur, hoe heet ook het vuur, of het hagelt of sneeuwt, hoe hard je ook schreeuwt, hoe ver je ook vlucht, hoe hoog in de lucht, hoe diep je ook kruipt, hoe zacht je ook sluipt, hoe stil, hoe snel, ik vind je wel". Fee Snoertje vertrekt snel terwijl de pompoen ondanks een noodweer veilig landt in Bambergen.

Bertram neemt de pompoen in de oorspronkelijke vorm mee naar binnen. Ambtenaar Ogterop is verbaasd over de hoge golven in de Sneeuwvijver, die heeft hij niet meer gezien sinds meerman Marriman zo blij was bij de geboorte van zijn dochter nimf Nauta. De kinderen worden naar bed gestuurd en Aernout en Hildebrandt nemen een warm bad. Vanuit hun tobbes zien zij door het raam tot hun schrik een groot oog dat hen aankijkt. Tegelijkertijd waarschuwt een lakei ambtenaar Ogterop, die zijn traditionele voetenbad neemt, dat er een dief in de troonzaal is.

Bertram en Lidwientje gaan kijken en zien hoe fee Snoertje de pompoen meeneemt. Zij maant iedereen tot stilte en wil vooral niet dat haar naam of die van fee Troetel genoemd worden want de "muren hebben allemaal een oor en zij hoort het als zij luistert". Lidwientje vraagt waar fee Troetel is. Snoertje opent haar mand en haalt er een fles uit, daarin zit een verkleinde fee Troetel opgesloten.

 
 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 11 januari 1975 - Nederland 2 - 19.15-19.50 uur

Opnamedata
14, 26 en 27 september, 11 en 12 oktober 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Souffleuse
Nel van Noorden

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Grime
Ties Haakman
Peter Nijhuis
Tine van Oorschot

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Fee Snoertje - Elly van Stekelenburg
Fee Troetel - Diny de Neef
Schepel, de malende elf - Reinoud Anders
Lakeien - Ton Merkelbach, Ton Schouten, Cyriel Koeleman

LIEDJES

Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Dikke domme pad
Elly van Stekelenburg

Driemaal om de tafel
Reinoud Anders

De bovenste beste begane grond
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, John Lanting, Koor

Eindtune
Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 22. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 22: Een Toeziend Oog...

TRIVIA
  • Op 15 juni 1974 was Henk van der Velde overleden. Het koor bleef zijn naam dragen en werd nu door zijn echtgenote Iet van der Velde alleen geleid.
     
  • Een aantal koorleden had aan Harrie Geelen gevraagd of zij een grotere rol mochten hebben en voor hen bedacht hij Saartje, Jochempje, Dieuwertje, Hortensje en later ook Maartje.
     
  • In het vierde seizoen was de serie wekelijks te zien met afleveringen van gemiddeld 30 minuten. De delen werden niet langer afzonderlijk in twee dagen opgenomen maar verdeeld over meerdere opnamedagen in het najaar van 1974 en de winter en het voorjaar van 1975.
     
  • Het oog van nimf Nauta, gespeeld door Nanny Cijs, is in deze aflevering even te zien maar zij wordt niet op de aftiteling genoemd. Ook de meeste medewerkers achter de schermen staan niet op de aftiteling.
     
  • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit dit deel zijn opnieuw of voor het eerst gedigitaliseerd en staan op cd 3 van de cd-box.       


    DVD
    Van deze aflevering is alleen een opname in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit zeer matig is, naast een geluidsopname van goede kwaliteit.
     
     
       

                        
    Publicatiedatum: 22 juli 2019
    Laatste aanvulling: 22 juli 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer