DEEL 10: HET HOL VAN DE LEEUW
Terwijl Aernout en Hildebrandt een welkomstlied instuderen voor het moment waarop de prinsen terugkeren van hun opdracht voor de Prinsentoto, komt Lidwientje binnen met een grote envelop die zojuist voor hen bezorgd is. Er staat onder andere 'onopvallend versturen' en 'met de sluippas bezorgen' op. De afzender is Slinkse Vos Drie, de schuilnaam die ambtenaar Ogterop Deux gebruikt voor geheime opdrachten. In de envelop zit een kijkbrief, waarin het gezicht van de ambtenaar te zien is. Hij vertelt dat er paniek is, op de locaties die hij en zijn broer als scheidsrechters bezocht hebben voor de Prinsentoto zijn vijf prinsen niet aangekomen.

De prinsen Wigbold van Roodvoorne, Maarten van Notten, Jeroen van Aps, Roelof van Bontubal en Tor van SombriŽ reisden door de ravijnen van Sloe en Slaa en zouden overnachten in herberg Het Hol van de Leeuw, maar zijn daar nooit aangekomen. Lidwientje maakt zich zorgen want Bertram en Barend zouden hen vergezellen. De Hamelaars besluiten op onderzoek uit te gaan en om niet te veel op te vallen vermommen Aernout en Hildebrandt zich als koopmannen. Lidwientje doet zich voor als adellijke dame en de kinderen als leden van het rondreizende kindercircus Hamello.

In de herberg worden zij ontvangen door de norse waard en zijn vrolijke knecht Stormvogel. Er blijken al lang geen andere gasten geweest te zijn. "Ik mag klagen", aldus de waard, maar als Aernout de verdwenen prinsen noemt laat hij van schrik een bord kapot vallen. Omdat er niet genoeg kamers in de herberg zijn mogen de kinderen in de stal overnachten, en daar komen ook Bertram en Barend aan. Zij zijn al op de terugweg naar het kasteel en hebben de prinsen die ochtend nog gezien, ook bij de herberg. Lidwientje ontdekt intussen een kamer die op slot zit maar wordt betrapt door de waard die haar vastgrijpt.

Door haar hulpgeroep en dat van Hilletje komen Bertram en de anderen toegesneld en weten de waard te overmeesteren. Bertram denkt nog steeds dat hij onschuldig is, totdat Hildebrandt vertelt dat hij in de stal het paard van één van de prinsen heeft gezien. Snel wordt de deur geforceerd en de vijf prinsen ontdekt. Ze blijken vast te zitten in hun dromen op betoverde bedden, waardoor ze denken bezig te zijn met een schermgevecht. Bertram en Aernout weten hen van de bedden te trekken waardoor de betovering wordt verbroken.

De waard weet te ontsnappen en rent naar buiten waar hij zijn ware gedaante aanneemt: die van prins Guurt van Grasp. De echte waard wordt dromend in een alkoof ontdekt en Hildebrandt krijgt van Stormvogel het recept van zijn repelstelen.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 17 maart 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
2 en 3 maart 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Decoruitvoering
Hans Mellegers

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Decoratie
Ger Nooy

Rekwisieten
Jan Kiljan

InspiciŽnt
Tim Hueting

Beeldtechniek
Karel Kostman

Beeldbandmontage
Jan van der Werff

Schakeltechniek
Jan van der Vegte

Geluidtechniek
Peter van Bronckhorst

Belichting
Ot Masno

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Henk Walison
Hugo Gosse
Daan FrŲger
Sietse Lemmers

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde, leden kindercircus Il Grigio

Gastrollen
Waard 'Het Hol van de Leeuw' - Sacco van der Made
Knecht Stormvogel - Jan Blaaser
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Prins Jeroen van Aps - Coen Pronk
Prins Wigbold van Roodvoorne - Ton Schouten
Prins Maarten van Notten - Maarten van Buytenen

LIEDJES
Begintune
Hans Pauwels, Koor

Welkom, prinsen al te gaar
Ab Hofstee, Martin Brozius

Vermommen is een vak
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Hameler Horlepiep
Rob de Nijs, Martin Brozius, Jan Blaaser, Koor

Niemand weet dat het repelsteeltje heet
Jan Blaaser, Rob de Nijs, Loeki Knol, Koor

 

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 10: Het Hol van de Leeuw

TRIVIA
 • Willem Nijholt was als eerste gevraagd voor de rol van knecht Stormvogel, hij zou uiteindelijk Clovis van Wamp spelen in seizoen 5.
   
 • Ton Schouten had in deel 8 al een kleine rol gespeeld als spook, en zou in seizoen 3 en 4 te zien zijn als lakei. In 2011 werd hij geÔnterviewd voor Uit in de wijk, onder meer over zijn deelname aan Hamelen dat terug te zien is op YouTube.
         
 • Om geloofwaardig als circusartiesten over te komen speelden enkele kinderen van circus Il Grigio uit Haaren mee. Aan aflevering 23 van Oebele, 'Postbode Paulus erft een circus', had het kindercircus ook meegewerkt.
   
 • Een foto van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's.
 • CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 1 van de cd-box. Van "Welkom, prinsen al te gaar" bestaat geen opname, het wordt in de aflevering kort (en vals) gezongen. Op de bonus cd staat "Uitsmijter", sfeermuziek uit deze aflevering.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een gedeelte van 40 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en het begin ontbreekt. Het lied "Hameler Horlepiep" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box.

   
   

  Publicatiedatum: 9 april 2019
  Laatste aanvulling: 12 mei 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer