DEEL 11: HET REUZERAVIJN

Aernout en Hildebrandt vergezellen de koningin en prinses Madelein door het ravijn van Sloe, als de koets plotseling stil staat. De paarden zijn verdwenen en de boom is afgebroken als was het een luciferhoutje. De koningin en de prinses willen weten wat er gebeurd is, maar Aernout en Hildebrandt kunnen het nauwelijks navertellen. Het leek alsof een grote hand de boom van de koets afbrak en de paarden doordraafden. De koningin vindt het verhaal ongeloofwaardig totdat een bulderende lach en onweer klinken en de handen opnieuw verschijnen.

Ze zijn van reus Gondolf van Sloe, bijgenaamd Dolfje, die het viertal meeneemt naar zijn hut. Ondertussen maakt Bertram zich zorgen. Alle prinsen en rijksambtenaren zijn druk bezig met de Prinsentoto. Alleen hij, Lidwientje en de kinderen zijn er nog. Dan komt Barend vertellen dat de paarden terug zijn, maar zonder koets. In de stallen ontdekt Bertram dat er rode modder op de hoeven van de paarden zit. Hector herinnert zich dat ambtenaar Ogterop Deux vertelde dat er in het ravijn van Sloe rode modder ligt. Bertram, Lidwientje en de kinderen besluiten naar het ravijn te gaan en overnachten in een spelonk, waar ze Gruizel Gruis tegenkomen.

Hij vertelt hen van reus Gondolf en weet ook waar de achtergebleven koets staat. Gondolf heeft de koningin, de prinses, Aernout en Hildebrandt meegenomen omdat hij zich eenzaam voelt. Hij zou graag spelletjes met hen spelen, zoals dammen, halma en reus-erger-je-niet. Dan blijkt er nog iemand aanwezig te zijn in het huis van de reus. De koningin herkent hem, het is koning Mink die zijn land Morpuys is kwijt geraakt. Hij wordt al jaren door de reus gevangen gehouden maar wil niet meer met hem praten want Gondolf kan niet tegen zijn verlies en speelt vals.

Omdat het bedtijd is biedt koning Mink de koningin en de prinses zijn naaidoosje als bed aan. Aernout en Hildebrandt kunnen in het waxinelichtje slapen. Zelf slaapt koning Mink onder een kanten zakdoek, eigendom van reuzin Gonda van Hillegom. Gondolf heeft de zakdoek ooit gevonden. Een poging van Aernout en Hildebrandt om de zakdoek te gebruiken om te ontsnappen mislukt, Gondolf wil hen niet laten gaan. Bij de hut van de reus aangekomen vertelt Gruizel dat Gondolf al jaren verliefd is op Gonda, die drie ravijnen verderop woont. Bertram besluit om haar op te zoeken want misschien kan zij zijn eenzaamheid doen vergeten.

Het plan lukt en Gonda gaat mee, zij wil graag met Gondolf trouwen. Koning Mink fungeert als trouwambtenaar en Gonda krijgt na jaren haar zakdoek weer terug.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 14 april 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
30 en 31 maart 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Gruizel Gruis - Leen Jongewaard
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Koning Mink van Morpuys - Gerard Hartkamp
Reus Gondolf "Dolfje" van Sloe - Lex Goudsmit
Reuzin Gonda van Hillegom - Rita Corita

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

In een spelonk
Rob de Nijs, Koor

Gonda van Hillegom
Rob de Nijs, Koor

Prijs de dag en kus de bruid
Lex Goudsmit, Rita Corita, Koor

De thee is heet en de taart staat klaar
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Rita Corita, Lex Goudsmit, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 11, met dank aan Erwin Crone. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 11: Het Reuzeravijn

In het archief van de KRO bevinden zich enkele originele tekstpagina's van Harrie Geelen. Ter verduidelijking van de tekst heeft hij het script voorzien van kleine tekeningetjes.

TRIVIA
  • In deze aflevering ontbreekt Ellen van Lil als Hilletje Labberton.
     
  • Erwin Crone is in deze aflevering voor het laatst te zien als Hector Hondecoeter.
     
  • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 2 van de cd-box. Van "Prijs de dag en kus de bruid" is geen opname bekend, hiervoor is gebruik gemaakt van een geluidsfragment uit de aflevering. Op de bonus cd staan een live uitvoering van "Gonda van Hillegom", opgenomen voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO, en "Spelonk", sfeermuziek uit deze aflevering.


    DVD
    Van deze aflevering is alleen een opname van 43 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en de aftiteling ontbreekt, naast een geluidsopname van goede kwaliteit. Het lied "De thee is heet en de taart staat klaar" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box.

     
     

    Publicatiedatum: 19 april 2019
    Laatste aanvulling: 19 april 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer