DEEL 12: WEERWOLF WONDERWIJN'S WEDKAMP

De prinsentoto wordt afgesloten met de wedkamp van weerwolf Wonderwijn en de winnaar mag trouwen met prinses Madelein. In het kasteel van Bambergen wacht iedereen met spanning af hoeveel prinsen er nog over zijn. Hildebrandt heeft alvast een grote bruidstaart gemaakt. Als er drie geblindeerde koetsen worden binnengebracht wil ambtenaar Ogterop Deux niet vertellen wie er in zitten. Even later arriveren ook weerwolf Wonderwijn en zijn assistenten, magister Phillipus en wolvin Geurtje. Prinses Madelein wil zich bij de gasten voegen in de troonzaal.

De koningin is echter onverbiddelijk, "men moet de bruid nooit tonen voordat zij gewonnen is". Nadat het volkslied van Bambergen is gezongen wordt onthuld wie de drie overgebleven prinsen zijn. Uit de eerste koets stapt prins Roelof van Bontubal, uit de tweede komt prins van Jeroen van Aps tevoorschijn en een groot gejuich barst los als prins Tor van SombriŽ in derde koets blijkt te zitten. Het kistje met de vragen voor de wedkamp wordt in de kamer van de koningin gezet. Alleen leden van het koninklijk huis kunnen iets van de tafel pakken.

Prins Roelof heeft intussen wolvin Geurtje beter leren kennen en het tweetal is tot over de oren verliefd. Dan blijken de vragen voor de wedkamp ineens verdwenen te zijn, tot groot ongenoegen van weerwolf Wonderwijn. Hij dreigt het kasteel te verlaten maar Bertram ontdekt waar de vragen zijn. De koningin had het kistje meegenomen omdat ze het niet kan verdragen dat haar dochter misschien moet trouwen met iemand waar ze niet van houdt. De wedkamp kan doorgaan, alleen ontbreekt prins Tor. Aernout en Hildebrandt vinden hem, maar hij blijkt door prins Jeroen dronken te zijn gevoerd.

De eerste vragen zijn al gesteld en prins Jeroen gaat aan kop. Langzaam komt prins Tor weer bij zijn positieven. Bij de derde ronde, het boogschieten, lukt het hem de kleinste appel van het hoofd van prins Jeroen te schieten, die van de spanning flauwvalt. Wie de laatste vraag goed beantwoord zal met de prinses mogen trouwen. Het blijkt een strikvraag te zijn want op de vraag welke kroon de prinses draagt hebben alle prinsen een foutief antwoord op een papiertje gekregen van wolvin Geurtje. Prins Roelof wil haar niet verraden en zegt het niet te weten.

Prins Jeroen geeft het foute antwoord en prins Tor zegt dat hij is voorgezegd. Door zijn eerlijke antwoord wint hij de laatste ronde en daarmee de hand van de dolgelukkige prinses Madelein. Prins Roelof wint de tweede prijs, een klein kasteel, waar hij direct wolvin Geurtje uitnodigt. Alleen prins Jeroen blijft met lege handen achter.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 12 mei 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
27 en 28 april 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prins Tor van SombriŽ - Will van Selst
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Prins Jeroen van Aps - Coen Pronk
Weerwolf Wonderwijn - Berend Boudewijn
Magister Philippus - Pierre van Ostade
Wolvin Geurtje van Spronk - Ine Veen
Lakeien - B. Jansen, Ton Merkelbach
Dragers koets - Stuntteam Hammy de Beukelaer

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Welkom, prinsen fier
Martin Brozius, Ab Hofstee, Koor

Bamberger Bam
Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius, Ab Hofstee, Koor

Op de prins die wint
Marnix Kappers, Will van Selst

Leven in de brouwerij
Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Weerwolf Wonderwijns Wedkamp
Pierre van Ostade

Een prins is een prins
Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Rob de Nijs, Will van Selst, Margreet Heemskerk, Marnix Kappers, John Lanting, Coen Pronk, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 12: Weerwolf Wonderwijn's Wedkamp

TRIVIA
 • De wedkamp is een variant op de destijds populaire De Berend Boudewijn Kwis, kortweg BB Kwis, dat diezelfde avond ook te zien was. Berend Boudewijn en zijn assistent Pierre van Ostade speelden sprookjesfiguren gebaseerd op hun eigen persoonlijkheid.
   
 • Ellen van Lil is in deze aflevering voor het laatst te zien als Hilletje Labberton. In seizoen 4 zou dit personage weer terugkeren, maar dan gespeeld door Monique Clemens.
   
 • De dragers van de koets werden gespeeld door het stuntteam van Hammy de Beukelaer, tot het einde van de serie zouden leden van het stuntteam regelmatig bijzondere gastrollen spelen.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 2 van de cd-box. Op de bonus cd staan "Huilen met de wolven", "Rondeprijs" en "BB-tje (lange versie)", sfeermuziek uit deze aflevering.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een opname van 45 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en het einde ontbreekt, naast een complete geluidsopname van goede kwaliteit. Het lied "Bamberger Bam" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box en als track 5 op de cd, en het lied "Welkom, prinsen fier" staat als track 4 op de cd.

   
   

  Publicatiedatum: 29 april 2019
  Laatste aanvulling: 29 april 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2023
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer