DEEL 9: DE KUDDEGEEST

Nadat Hilletje een kleed heeft uitgeklopt komt een vreemde figuur het kasteel binnengeslopen. Niemand merkt zijn aanwezigheid op omdat zowel Hildebrandt als ambtenaar Ogterop overwerkt dreigen te raken en Lidwientje met hooikoorts ziek in bed ligt. De aanwezige prinsen zijn veeleisend, maken ruzie en er is te weinig personeel om iedereen tevreden te stellen. Prinses Madelein is zeer bedroefd, het is de laatste dag waarop prinsen zich kunnen inschrijven voor de Prinsentoto en haar geliefde prins Tor heeft zich nog altijd niet gemeld.

Ze wil geen hoofdprijs meer zijn maar haar moeder, koningin Madelein, is onverbiddelijk. Als Tilanus van Gulik, zoals de schaapachtige vreemdeling blijkt te heten, aanbiedt om de hofhouding te ondersteunen wordt hij direct door Ogterop aangenomen. Bertram heeft zijn bedenkingen, want hoe wist Tilanus dat er een personeelstekort was? Ook de drie kleine gnomen die in zijn kielzog zijn meegekomen mogen blijven. "Het zijn wel halve krachten", merkt Hildebrandt op. Niemand heeft door dat Tilanus de inhoud van een flesje dat hij om zijn nek draagt door het eten roert.

Het effect wordt al snel zichtbaar: iedereen gedraagt zich gedwee en volgzaam. De prinsen willen niet meer duelleren en helpen Hildebrandt met de afwas. Zelfs de koningin en prinses Madelein doen huishoudelijk werk en tot zijn verbazing treft Bertram hen op de knieën aan terwijl ze de vloer schoonmaken. Het blijkt dat iedereen doet wat Tilanus wil, alleen Bertram en Barend, die in slaap was gevallen, hebben niets gegeten en zijn nog niet in de ban van de vreemdeling. Wanneer prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén arriveren op het kasteel worden ze net zo snel weer buiten gezet.

Ogterop Eén weet wie Tilanus is: een kuddegeest, die iedereen mak als een schaap maakt. De ambtenaar weet ook een tegengif, een bittere pil uit de rode-kruis-ridder, "want bitter in de mond maakt het hart gezond". Intussen laat Tilanus zijn gnomen spelden dopen in zijn tovermiddel. Prins Tor, Bertram en Barend weten de gnomen te vangen maar kunnen niet verhinderen dat Ogterop Eén geprikt wordt en al net zo gedwee wordt als zijn broer. Hij laat Bertram nog wel zien waar de bittere pillen in het kasteel verborgen liggen. Prins Tor daagt Tilanus uit voor een duel, dat via de troonzaal in de tuin wordt uitgevochten.

Barend laat de kuddegeest struikelen die op de gnomen valt. De prikken van hun spelden doen hem veranderen in een schaap. Binnen krijgt iedereen een bittere pil en is snel weer de oude en ook Lidwientje, die niets van de kuddegeest heeft gemerkt, voelt zich beter. 

 
 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 17 februari 1973 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
2 en 3 februari 1973

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Decoruitvoering
Hans Mellegers

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Decoratie
Ger Nooy

Rekwisieten
Jan Kiljan

Beeldtechniek
Herman Postma

Schakeltechniek
Fred Tollenaar

Geluidtechniek
Mick van der Werff

Belichting
Ot Masno

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Henk Walison
Theo Josselet
Daan Fröger
Sietse Lemmers

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Tilanus van Gulik, de kuddegeest - Gerard Cox
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Ambtenaar Ogterop Eén - Pieter Lutz
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Prins Jeroen van Aps - Coen Pronk
Lakei - B. Jansen
Prinsen - Ch. van der Meer, F. Grouwstra, H. Waadenoyen
Gnomen - Ben Duncker, B. de Vries, H. de Vries

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Wanneer ik jou maar had
Margreet Heemskerk

Kom in de kudde
Gerard Cox, Rob de Nijs, Koor

Bitter in de mond
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Marnix Kappers, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 9: De Kuddegeest

TRIVIA
  • Dick Scheffer was als eerste gevraagd voor de rol van prins Jeroen van Aps, hij zou uiteindelijk faun Pontius spelen in deel 16.
     
  • Oorspronkelijk zou deze aflevering worden opgenomen op 5 en 6 januari 1973 en op 20 januari 1973 worden uitgezonden maar door ziekte van enkele acteurs moesten de opnamen worden uitgesteld. Hans Pauwels legde dit op televisie uit in zijn rol als verteller. In plaats van Hamelen werd een aflevering van Daktari uitgezonden.
     
  • Het schermduel tussen prins Tor en Tilanus van Gulik werd ingestudeerd door Pierre Zenden, judocommentator bij de NOS en vader van voetballer Boudewijn Zenden. Het duel tussen de koninginnen in deel 39 'De steen der Dommen' zou ook onder zijn leiding tot stand komen.
     
  • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 1 van de cd-box. Op de bonus cd staan "Ochtendstemming" en "Dinerpauze", sfeermuziek uit deze aflevering.


    DVD
    Van deze aflevering is alleen een gedeelte van 36 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en het begin ontbreekt. De liedjes "Wanneer ik jou maar had" en "Kom in de kudde" staan als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box.

     
     

    Publicatiedatum: 3 april 2019
    Laatste aanvulling: 3 april 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer