DEEL 8: KERFSTOK DE FEE

Aan de vooravond van het feest van Hollebollegijs lijkt iedereen op het kasteel prins Tor te zijn vergeten. Letterlijk, want als Bertram prinses Madelein naar hem vraagt heeft ze geen idee over wie hij het heeft. Ook prins Roelof kent hem niet, maar wel zijn vader koning Sneu. Het wordt nog vreemder als ambtenaar Ogterop Deux niet meer weet dat hij een broer heeft, ambtenaar Ogterop Eén. Niemand in het kasteel lijkt ooit gehoord te hebben van de prins of de ambtenaar, alleen de Hamelaars weten nog wie zij zijn. Als Bertram aan Ogterop Deux vraagt of er zoiets als een vergeetziekte bestaat, vertelt de ambtenaar over het Vergeetboek.

Hierin staan personen en gebeurtenissen die maar beter vergeten kunnen worden. De fee Kerfstok heeft een Vergeetboek in bezit. De Hamelaars besluiten haar op te zoeken. Zij woont in het kasteel van Siz de sneeuwgeest. Om klokslag 12 uur viert zij haar verjaardag en dan krijgt ze zoals ieder jaar bezoek van een groep spoken. De eenzame fee is blij met hun komst want alle feeŽn zijn op dezelfde dag jarig. De Hamelaars horen in een nabijgelegen herberg van een dorpeling over spoken die op Hollebollegijs tevoorschijn komen. De Hamelaars besluiten verkleed als spook, om niet op te vallen, naar het kasteel te gaan.

De kinderen blijven overnachten in de herberg. Bij de voordeur van het kasteel treffen Bertram, Lidwientje, Aernout en Hildebrandt spook Olof, die zijn hoofd onder zijn arm draagt. Omdat zij nog "warm" zijn denkt Olof dat ze nog maar pas dood zijn en nodigt de nieuwelingen uit op de verjaardag van fee Kerfstok, al gaat het door muren lopen hen nog niet goed af. Op het feestje worden zij welkom geheten en speelt de fee op haar orgel. Bertram ziet het Vergeetboek en brengt een lied ten gehore zodat Aernout en Hildebrandt ongemerkt het boek kunnen meenemen.

Nog voor dat zij de deur uit zijn worden ze ontmaskerd door fee Kerfstok en in één beweging opgesloten in haar kerker terwijl de spoken wegvluchten. De kinderen blijken ondertussen stiekem naar het kasteel te zijn gegaan en komen daar spook Olof tegen. Als Hector het bewijs levert dat het hoofd dat hij draagt inderdaad van hemzelf is, bevrijdt hij als tegenprestatie de anderen uit de kerker. Bertram besluit om toch nog eens met de fee te praten die erg teleurgesteld is, "dacht dat ik een geestige verjaardag zou hebben". In haar Vergeetboek blijken inderdaad de namen van prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén te staan.

Als de fee ziet dat iemand anders hun namen in het Vergeetboek heeft geschreven - wie wordt niet duidelijk, wellicht prins Guurt - zorgt ze er net op tijd voor dat deze weer gewist worden. In de herberg viert de fee alsnog haar verjaardag in gezelschap van alle Hamelaars.

INFORMATIE
Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Kerfstok de fee - Loudi Nijhoff
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Dorpeling - Frans Kokshoorn
Kastelein - Rudi Falkenhagen
Spook Olof - Tom van Beek
Spook Esmeralda - Margreet Heemskerk
Spook graaf Edwin - Rudi Falkenhagen
Spook Liechtenstein - Frans Kokshoorn
Spook broeder Luminol - Marnix Kappers
Spook broeder Wiegekind - Ton Schouten
Spook jonkvrouw Adelheid - Annemieke AriŽns

Uitzending
KRO - 23 december 1972 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
8 en 9 december 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Beeldtechniek
Goos Bijl

Schakeltechniek
Fred Tollenaar

Geluidtechniek
Frans Berggren

Belichting
Ot Masno

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Henk Walison
Bas Bode
Daan FrŲger
Sietse Lemmers

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

LIEDJES

Begintune
Koor

Geen tijd voor Hollebollegijs
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Margreet Heemskerk, Koor

Spokengymnastiek
Loudi Nijhoff

Het spook met spikkeltjes
Rob de Nijs

'n Fee weet alle feestjes
Loudi Nijhoff, Loeki Knol, Rob de Nijs, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 8: Kerfstok de Fee

TRIVIA
 • Frans Kokshoorn speelde na Pint de schoenlapper (deel 1 en 40) en elf Zwachtel (deel 5) hier zijn derde en vierde gastrol (als Dorpeling en Spook Liechtenstein), en heeft daarmee de meeste gastrollen in de serie gespeeld.
   
 • Rudi Falkenhagen, Margreet Heemskerk, Frans Kokshoorn en Marnix Kappers speelden allemaal een dubbelrol als spook.
   
 • Omdat de spoken bij aankomst in het kasteel doorzichtig moesten zijn werd een kopie gemaakt van het decor van de kasteel waarin alles zwart was. Met behulp van de superimpose-techniek werden de in het zwarte decor gefilmde scŤnes over de andere opnamen gelegd waardoor het lijkt alsof de spoken doorzichtig zijn.
   
 • Omdat in deze aflevering gebruik werd gemaakt van vuur, onder meer fakkels en kaarsen, moest er verplicht een brandweerman aanwezig zijn bij de opnamen die, zo vertelde Tineke Roeffen later, altijd in de weg liep.
   
 • Het feest van Hollebollegijs lijkt op Kerstmis (zie ook de uitzenddatum, 23 december).
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 1 van de cd-box. Op de bonus cd staat een live versie van "Ach, ach, rattenvanger", opgenomen voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een gedeelte van 43 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en het begin ontbreekt. Het lied "Geen tijd voor Hollebollegijs" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box.

   
   

  Publicatiedatum: 24 februari 2019
  Laatste aanvulling: 3 april 2019
  Screenshots © KRO
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2023
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer