DEEL 32: DE KRIMPSPREUK VAN LORRE LEI

Ter ere van het tot baron slaan van Hildebrandt wordt er in de troonzaal een groot feest gegeven. De koningin nodigt de kersverse baron uit om met haar te dansen, hij mag kiezen tussen de baronnenhos en de kuitbroekwals. Omdat hij geen van de dansen kent demonstreren de koningin en ambtenaar Ogterop aan de Hamelaars hoe de kuitbroekwals gedanst wordt. Alleen Aernout heeft geen zin. Hij zoekt Jul op, die nieuwe kokkin die het eten heeft bereid. Zij doet nog altijd onaardig tegen hem en denkt dat Aernout Jut kent, maar hij weet niet wie dat is.

Jul gaat boos naar haar kamer en zoekt via het medaillon met de blauwe steen contact met koningin Rinse. Zij waarschuwt de molenaarsdochter dat ze de doek niet van de vogelkooi mag halen want dan zingt Lorre Lei. Jul moet er voor zorgen dat iemand dat doet als zij buiten het kasteel is.

Aernout vraagt aan Bertram wat hij kan doen zodat Jul hem leuk gaat vinden. Bertram stelt voor dat hij een liefdesgedicht schrijft en dat op haar kussen legt. Hildebrandt bemoeit zich er ook mee en Bertram bedenkt dat zij samen een serenade brengen onder het balkon van Jul. Als zij dan komt kijken wie er voor haar zingen kan Aernout het gedicht op haar kussen leggen. Lidwientje hoort Bertram zingen en gaat samen met de koningin en ambtenaar Ogterop kijken voor wie hij zingt. Tot haar verbazing ziet Lidwientje dat hij Jul een serenade brengt. Boos loopt ze het kasteel weer in waar ze getroost wordt door de koningin en ambtenaar Ogterop. Jul is inmiddels naar het balkon gelopen en snapt zelf ook niet waarom Bertram en Hildebrandt voor haar zingen.

Aernout is intussen de kamer van Jul binnengeglipt en kan het niet nalaten om de doek van de vogelkooi op te tillen. Hij ziet een papegaai die "Lorre Lei, Lorre Lei, krimp met mij, krimp met mij" zingt. Jul komt naar binnen gerend, roept dat hij de kooi moet afdekken en dat het te laat is. Bertram en Hildebrandt zien dat het kasteel opeens verdwenen is, alleen de fundamenten staan er nog. Als ze tussen de struiken kijken zien ze het kasteel weer, alleen is het nu zo groot als een poppenhuis. Het is door de toverspreuk die Lorre Lei uitsprak gekrompen, samen met iedereen die binnen was, al heeft niemand iets van het krimpen gemerkt.

Lidwientje wil van Jul weten waarom Bertram voor haar zong maar zij is in paniek en roept alleen maar "Lorre Lei heeft gezongen". Ze loopt naar het raam wijst naar buiten. Ambtenaar Ogterop en Lidwientje verbazen zich over de enorme planten in de tuin, maar Aernout heeft door dat het gras moet zijn. Het wordt iedereen duidelijk als ze het enorme hoofd van Bertram voor het raam zien.

INFORMATIE

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Monique Clemens
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Maartje - Marjolein Bravenboer
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Koningin Rinse - Andrea Domburg
Jul - Wieteke van Dort
Lakeien - Ton Schouten, Ton Merkelbach
Hofhouding - Katy Hofsink, Ronneke Prins, Pieta Roest, Gerda Sliedrecht, Dick Struik, Peter Schnellenberg

Met de stem van
Papegaai Lorre Lei - Piet Ekel

Uitzending
KRO - 29 maart 1975 - Nederland 2 - 19.20-19.50 uur

Opnamedata
13 en 14 december 1974, 17 en 18 januari 1975

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Souffleuse
Nel van Noorden

Kostuumadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

LIEDJES

Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Kuitbroekwals
Emmy Lopes Dias, John Lanting, Ab Hofstee, Koor

Ongelukkig verliefd
Rob de Nijs, Ab Hofstee

Lorre Lei
Piet Ekel

Eindtune
Koor

DRAAIBOEK

Het draaiboek van deel 32, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 32: De Krimpspreuk van Lorre Lei

TRIVIA
 • Het miniatuurkasteel werd gemaakt door Martien van den Dijssel van de afdeling Maquette van de NOS. De foto is afkomstig uit zijn privécollectie. In 2018 was Martien van Dijssel aanwezig bij de presentatie van de Hamelen cd-box, het kasteel staat op de voorkant.
   
 • In de kinderserie Ja zuster nee zuster was de stem van papegaai Lorre ook van Piet Ekel.
       
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 4 van de cd-box. Het lied "Lorre Lei" bevat behalve 'Lorre Lei, krimp met mij' geen andere tekst. Op de bonus cd staan "Kamermeisje" en een instrumentale versie van "Kuitbroekwals", sfeermuziek uit deze aflevering.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een geluidsopname bewaard gebleven. Het lied "Ongelukkig verliefd" is te horen bij de fotogalerij Afleveringen op disc 4 van de dvd/cd-box.

     
     

  Publicatiedatum: 20 september 2019
  Laatste aanvulling: 20 september 2019
  Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer