DEEL 33: JUT EN JUL

Bertram denkt dat het niet veilig is voor het kasteel en de bewoners om in Bambergen te blijven nu het verkleind is tot een poppenhuis. Prins Guurt heeft kunnen ontsnappen omdat de kerkers niet gekrompen zijn. Samen met Hildebrandt tilt Bertram het kasteel op het vloerkleed Kamerbreed zodat ze het naar een veilige plek kunnen brengen, bijvoorbeeld naar prins Tor en prinses Madelein in Sombrië. De troonzaal schudt hevig heen en weer als Hildebrandt het kasteel iets te vlug loslaat.

Aernout krijgt de opdracht Jul op te sluiten, maar ambtenaar Ogterop besluit dat zij eerst moet vertellen waarom ze papegaai Lorre Lei het kasteel naar binnen heeft gesmokkeld. De kinderen worden tegen hun zin in naar bed gestuurd. Ze vinden het medaillon van Jut met de blauwe steen. Als ze over de steen wrijven zien ze koningin Rinse die zegt Jul niet te kunnen zien omdat het te donker is en vraagt of het gebeurd is. Tegelijkertijd vraagt koningin Madelein aan Jul uit te leggen wie Jut is.

De molenaarsdochter vertelt dat Jut haar broer is die verliefd was op prinses Madelein en daarom aan de prinsentoto wilde meedoen. Hij is zelfs naar het kasteel van Bambergen gekomen met als geschenk Tafel-Dek, het tafelkleed dat zichzelf kan dekken. Niemand kan zich echter Jut herinneren. Hij had ook niet mee kunnen doen aan de Prinsentoto omdat hij geen prins is. De kinderen brengen het medaillon naar de troonzaal dat door ambtenaar Ogterop herkend wordt als een amulet van kijksteen. Het wordt duidelijk dat Jul in opdracht handelde van koningin Rinse.

Jul laat een klein portret zien van Jut en ambtenaar Ogterop herinnert zich nu dat toen hij door het land reisde als scheidrechter voor de Prinsentoto, hij Jut met zijn dekkleed in een herberg zag. De herbergier werd boos toen hij zag dat Jut zijn eigen etenswaar had meegebracht waarop Jut zijn knuppel-uit-de-zak tevoorschijn haalde die iedereen in de herberg aanviel. Later sprak Ogterop Jut en vertelde dat hij niet aan de Prinsentoto mee kon doen. Aernout vraagt of Jut ook een ezel had die munten scheet maar ambtenaar Ogterop trekt een vies gezicht, "zelden hoorde ik een onsmakelijker verhaal".

Volgens Jul is haar broer nu op de aardmarkt in War. Op de kermis van Augustijn en Ranonkel ligt zijn hoofd op een bord, het hoofd dat hij aan prinses Madelein verloor. Waar zijn lichaam is gebleven weet ze niet. Jul hoopte het verkleinde kasteel te kunnen omruilen voor het hoofd van Jut maar haar plannetje mislukte toen Aernout het doek van de kooi optilde. Omdat het inmiddels nacht is heeft Bertram planken tegen de ramen van het kasteel gezet zodat er geen muizen naar binnen kunnen lopen.

INFORMATIE

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Monique Clemens
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Maartje - Marjolein Bravenboer
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde

Gastrollen
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Koningin Rinse - Andrea Domburg
Jul - Wieteke van Dort
Lakeien - Ton Schouten, Ton Merkelbach
Hofhouding - Katy Hofsink, Ronneke Prins, Pieta Roest, Gerda Sliedrecht, Dick Struik, Peter Schnellenberg

Uitzending
KRO - 5 april 1975 - Nederland 1 - 19.20-19.50 uur

Opnamedata
13 en 14 december 1974, 17 en 18 januari 1975

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Jan P. Koenraads
Herman Coenen

Beeldwisseling
Hans Stravers

Belichting
Otto Masno

Camera
Henk Walison
Theo Josselet
Daan Fröger
Sietse Lemmers

Souffleuse
Nel van Noorden

Kostuumadviezen
Marga Langeweg

Opnameleiding
Leo van Sighem

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

LIEDJES

Begintune
Ed Lautenslager, Koor

Adel verplicht
Rob de Nijs, Ab Hofstee

Pop in een poppenpaleis
Rob de Nijs, Koor

TRANSCRIPTIE

Helaas is van deze aflevering geen draaiboek beschikbaar. Lennart Benschop heeft een transcriptie van deel 33 gemaakt, klik op de link om de tekst als pdf te bekijken:
Deel 33: Jut en Jul

 

TRIVIA
 • Net als 'De rattenvanger van Hamelen' is ook 'Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak' (Tischchen deck dich, Goldesel und Knüppel aus dem Sack) een sprookje van de gebroeders Grimm.
   
 • De medaillon met het portret van Jut was gemaakt door Berry Roestenburg, docent beeldende expressie van het doveninstituut uit St. Michielsgestel die voor Oebele al vaak decorstukken en rekwisieten had gemaakt.
   
 • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de Beeld en Geluid wiki.
 • CD
  De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 4 van de cd-box.


  DVD
  Van deze aflevering is alleen een geluidsopname bewaard gebleven. De volledige versie van het lied "Pop in een poppenpaleis" staat als track 12 op de bonus cd.

     
     

  Publicatiedatum: 30 september 2019
  Laatste aanvulling: 30 september 2019
  Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  HAMELEN |
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer